tiistaina, maaliskuuta 25, 2008

Hevosalan ammattilaiset, osa 1 - Tallinpitäjä

Uusi sarja alkaa!

Hevosharrastuksen yleistyessä hevosala työllistää yhä enemmän ihmisiä. Hevosalalle usein hakeudutaan rakkaudesta hevosiin. Samalla on mahdollista yhdistää työ ja harrastus. Mutta millaista hevosten parissa työskentely todellisuudessa on? Nyt tutustumme hevosalan ammattilaisiin!

Melkein joka toisella suomalaisella on kohta oma hevonen. Hevosen voi viedä ylläpitotalliin, jossa se ruokitaan, tarhataan ja karsina siivotaan. Kaikesta vastaa tallinpitäjä, talliyrittäjä.

Tallinpitäjäksi?

Talliyrittäjän ammatti on ihanaa! Tallinpitäjä saa olla hevosten seurassa niin paljon kuin haluaa. Samettiturvat hörisevät tallinpitäjälle kiitollisina hyvästä hoidosta ja maukkaasta appeesta. Tallinpitäjä voi ihastella jalojen ratsujen ja ravurien kirmaamista päivät pitkät. Niitä saa paijata ja hemmotella, taluttaa ja loimittaa, hoitaa ja höpötellä.

Tallissa saattaa olla kymmenien, jopa satojen tuhansien arvoisia hevosia, mutta tallinpitäjän ei ole tarvinnut maksaa niistä senttiäkään. Itse asiassa hänelle maksetaan siitä, että hän pitää hevosia tallissaan! Ajatella - miltä itsestäsi tuntuisi, jos joku toisi sinulle hevosen, ja vielä maksaisi siitä?

Talli sijaitsee yleensä sen omistajan omassa pihapiirissä, joten tallinpitäjän ei käytännössä tarvitse edes lähteä töihin, kuten tavallisen työssäkäyvän ihmisen täytyy tehdä. Ei työmatkoja, ei ruuhkaa, eikä yleensä myöskään idioottia pomoa, ääliöitä työkavereita eikä työpaikkakiusaamista. Talliyrittäjä voi itse päättää, mitä tekee, missä järjestyksessä, mihin aikaan ja miten - tai halutessaan hän voi ottaa työharjoittelijan tai tallityttöjä avukseen, jos ei itse huvita tehdä.

Talliyrittäjän toimeentulo

Talliyrittäjä voi paksusti, sillä rahan tuloa ei voi estää. Lasketaanpa esimerkki:
Pieni 10 hevosen talli pääkaupunkiseudulla, tallivuokra 600,00 euroa:
10 x 600,00 euroa = 6000,00 euroa! Talliyrittäjä saa siis 36 000 vanhaa markkaa kuukaudessa, vaikka talli olisi ihan pieni!

Jos tulee pikkurahan puutetta, tallinpitäjä voi aina nostaa karsinavuokria. Hevosten omistajat kyllä maksavat kiltisti, sillä kukapa haluaisi laittaa hevosensa taivasalle?

Sen sijaan alv eli arvonlisävero on kauhea asia. Talliyrittäjä saattaa joutua maksamaan sellaista. Mutta jos talliyrittäjä ei kirjoittele kuitteja, ei myöskään arvonlisäveroa tarvitse maksaa. Siinä säästää pitkän pennin.

Talliyrittäjä saa myös erilaisia avustuksia. Hänen on mahdollista saada myös maataloustukia, ja me kaikki tiedämme, että ne ovat aivan tähtitieteellisen suuria. Jos tallinpitäjä palkkaa esimerkiksi työharjoittelijan, hän saa sitäkin varten tukea. Tallin ja maneesin rakentamiseen saa investointitukea. Talliyrittäjän on myös mahdollista tietyin ehdoin saada mm. asumistukea, opintotukea, työttömyyspäivärahaa, työmarkkinatukea, lapsilisää, sotilasavustusta, kuntoutusrahaa ja toimeentulotukea. Lisäksi pankeista saa lainaa, joten käteisestä ei pitäis olla pulaa.

Säästöä syntyy myös siitä, ettei tallinpitäjän tarvitse käydä kuntosalilla, sillä tallityöt pitävät hänet teräskunnossa. Siinä voi säästää jopa useita satasia kuukaudessa.

Työ ja harrastus yhdessä

Tallinpitäjä voi pitää tietysti myös omia hevosiaan samassa tallissa kuin vuokralaisetkin. Koska talli on oma ja vuokralaiset maksavat kaikki kulut, oman hevosen pitäminen on käytännössä ilmaista. Jos tallin yhteydessä on maneesi, kentät ja maastot, niitä voi käyttää aivan ilmaiseksi. Myöskään omien hevosten ratsastuksesta ei tarvitse maksaa, eli talliyrittäjä säästää tässäkin satasia, kun ei tarvitse mennä ratsastustunneille.

Koulutus

Jos koulun penkillä istuminen tuntuu tylsältä, mutta hevosala kiinnostaa, on tallinpitäjän ammatti oikea ratkaisu! Tallinpitäjä ei tarvitse mitään koulutusta!

Yhteenveto tallinpitäjän ammatista:

Plussat:
+
ihanat hevoset
+ työolosuhteet
+ suuret tulot
+ ei koulutusvaatimuksia

Miinukset:
- joskus on hankalia asiakkaita, jotka luulevat tietävänsä asiat paremmin kuin tallinpitäjä itse
- köyhät asiakkaat, jotka eivät maksa vuokraa.


---------------
Sarja jatkuu! Tutustumme vielä moneen muuhun hevosalan ammattiin!

7 kommenttia:

  1. Taidanpa vaihtaa alaa.

    VastaaPoista
  2. Voi pyhä sylvi mitä puppua.

    VastaaPoista
  3. Unohdit mainita, että avukseen tallinpitäjä voi myös hankkia "hevosten hoitajia", jotka hoitavat paskaduunit - ilmaiseksi. Ei tarvitse itse välttämättä vaivautua ratsastamaankaan, jos pikku tallityttönen haluaa pomppia humman selässä palkaksi! Loistava duuni, think about it!

    VastaaPoista
  4. onko tää joku vitsi?

    VastaaPoista
  5. meidän tallilla tallinpitäjä sanoo tallitytölle että heppa kuntoon kuudeksi ja maneesiin kävelemään talutuksella, kun heppaa on kävelytetty tulee tallinpitäjä ratsimaan. Tunnin jälkeen tallityttö vie polle karsinaan

    VastaaPoista
  6. Anonyymi8/4/13 12:13

    Sarkasmin ymmärtäminen on vaativa taiteenlaji ja sopii vain älykkäille. Todella hienoa tekstiä, been there done it all! And loving every s!

    VastaaPoista

Tulosta