perjantaina, lokakuuta 19, 2012

Vapaa ratsastus


Ratsastuksen eri lajien esittelyssä perehdymme nyt vapaaseen ratsastukseen.

Perinteisesti eri ratsastuksen lajeissa ollaan monenlaisten sääntöjen orjia, ja vaarana on hauskuuden katoaminen ratsastuksesta niin hevoselta kuin ratsastajaltakin. Kun esimerkiksi esteratsastuksessa tavoitteena on selviytyä esteradasta virhepisteittä ja nopeasti ja kouluratsastuksessa suorittaa tiettyjä liikkeitä määrätyllä tavalla, vapaassa ratsastuksessa tällaisia vaatimuksia ei ole. Vapaa ratsastus on nimensä mukaisesti säännöistä, tavoitteista  ja tottumuksista vapaata, oman mielen mukaista ratsastusta. Tässä ratsastuksen lajissa ei myöskään kilpailla, vaan ratsastellaan ihan huvin vuoksi ja urheilun kannalta.

Vapaa ratsastus ja muut ratsastuksen lajit
Perinteisesti lajista riippumatta ratsastajan istuntaa ja apuja pyritään muokkaamaan eräänlaisen standardin mukaiseksi ja kaikki ratsastajat yritetään saada samaan muottiin, vaikka olemme kaikki pohjimmiltamme aivan erilaisia. Vapaassa ratsastuksessa tällaista pakkoa ei ole, vaan ratsastaja saa istua ja kommunikoida hevosensa kanssa haluamallaan tyylillä. Ratsastuskouluissa opetettu istunta ja apujen käyttö on vapaan ratsastuksen harrastajien näkökulmasta yliarvostettua. Hevosta ei tarvitse ohjata istunnalla, vaan esimerkiksi ohjilla, jos siltä tuntuu. Ratsastajan luonnollista asentoa ei kannata pilata vanhanaikaisilla säännöillä. Jos kädet ovat korvissa ja jaloilla on mukava potkia, asento on juuri sopiva vapaaseen ratsastukseen.

Muissa ratsastuksen lajeissa on tapana verrytellä hevosta ennen ja jälkeen suorituksen - on kyse sitten kisoista, ratsastustunnista tai maastolenkistä. Vapaassa ratsastuksessa ei noudateta tällaisia hevosen ja ratsastajan luovuutta tukahduttavia sääntöjä, vaan kiitolaukkaan voi sännätä heti selkään nousun jälkeen. Miksei voisi ensin tehdä alkulaukat ja sitten kävellä hetken, ja päättää ratsastuksen loppulaukkaan? Tämä virkistää mieltä.

Vapaasti voi ratsastaa missä vaan. Muissa ratsastuksen lajeissa vältetään vieraiden hevosten lähikontaktia turvallisuuteen vedoten, mutta vapaassa ratsastuksessa saa ja kannattaakin hakeutua toisen ratsukon kylkeen tai hännänjuureen, tai vaikkapa naapuritarhan aidan viereen. Näin hevoset voivat vapaasti tutustua. Jos hevoset jostain syystä eivät tulekaan toimeen keskenään, selästä voi vapaasti pudottautua (ns. vapaa pudotus) ja siten välttyä esim. tippumiselta.

Varusteet
Vapaassa ratsastuksessa ei ole väliä, onko käytössä esimerkiksi estesatula tai koulusatula. Satulan sopivuudellakaan ei ole merkitystä, sillä Suomi on vapaa maa käyttää minkälaista satulaa haluaa - tai voi olla myös ilman.

Hevosilla, joilla harrastetaan vapaata ratsastusta, on tietysti urheiluvammoja siinä missä muillakin huippu-urheilijoilla. Selkäjumit ja jalkavammat on kuitenkin helppo hoitaa Back On Track-tuotteilla.

Oletko jo tutustunut muihin ratsatuksen lajeihin?
Harrastuksena esteratsastus
Harrastuksena ketunmetsästys ratsain
Harrastuksena rodeo eli lännenratsastus
Harrastuksena salaratsastus
Harrastuksena kouluratsastus3 kommenttia:

  1. Anonyymi1/1/15 12:39

    Ei juma :D Eksyin blogiisi ja luin tämän postauksen... Repesin viimeistään vikassa lauseessa, kun ostin hepalleni äskettäin Back On Trackin selänlämmittimen :'D

    VastaaPoista
  2. Järkyttävää! Ei noin vaan voi sännätä laukkaan tms kun on noussut selkään. Ihmisenkin on lämmiteltävä ennen kun juokse pitkän matkan joten niin on hevosenkin ja siksi kannattaa ensin aloittaa käynnissä ja ravissa.

    VastaaPoista

Tulosta