torstaina, kesäkuuta 14, 2007

Astutusmaksuista ja varsarahoista luopuminen

Artikkelimme hevosten määrän kasvusta johti siihen, että EU:n hevostalouskomissio päätti jouduttaa hevosmäärän säätelyä käsittelevää lakia. Laki saa lopullisen muotonsa elokuun alussa, ja astunee voimaan tammikuun alussa 2008.

Myös hevosalan asiantuntijaraadissa on pohdittu aiheeseen liittyviä asioita - esimerkiksi tammojen ja oriiden epätasa-arvoa varsojensa kasvatuksessa (oriithan eivät ota minkäänlaista vastuuta varsoistaan, kun tammat imettävät ja hoitavat niitä jopa vuoden ajan).

Millaisia muutoksia laki sitten sisältää? Suurin muutos tulee astutusmaksuihin ja varsarahoihin, joista luovutaan kokonaan. Nykyinen käytäntö on ollut, että tamman omistaja maksaa oriin omistajalle siitä, että ori saa käydä pitämässä hauskaa tamman kanssa ja tekee siitä yksinhuoltajan. Jopa Suomessa tämä on ollut täysin hyväksyttyä. Lakimuutos tulee vaikuttamaan tähän epäkohtaan, sillä 1.1.2008 tai sen jälkeen astuvista oreista tulee elatusvelvollisia.

Elatusmaksun suuruutta ei olla vielä päätetty, mutta se tulee riippumaan mm. oriin mahdollisesta menestyksestä kilpailuissa ja voittosummasta. Jos ori huolehtii myös varsan kasvatuksesta, vaikuttaa se elatusmaksun suuruuteen.

Lakimuutoksen ennakoidaan romahduttavan astutus- ja varsamaksut tämän vuoden puolella, sillä oriiden omistajat haluavat oreilleen jälkeläisiä, mutta eivät haluaisi maksaa jälkeläisten hoidosta. Vielä tänä vuonna sekin on mahdollista.

2 kommenttia:

  1. Ainakin näin karvattajan näkökulmasta tämä asia on menossa hyvään suuntaan. Totuushan on se että hevoskasvatus on riskibisnestä, ja ei aina kannattavaa. Mikäli asiat olisivat tuolla tolalla tällä hommallahan voisi jopa elää! Siis Kannatetaan!!

    VastaaPoista
  2. Tamman omistaja14/6/07 16:55

    Meinasin astuttaa tammani vielä tänä kesänä mutta siirränkin ensi vuoteen, jostain syystä!

    VastaaPoista

Tulosta