perjantaina, elokuuta 06, 2010

Ratsastuskin on eläinrääkkäystä

Otsikko on nyt hieman provosoiva, mutta hyvästä syystä. Suurimmalla osalla hevosista käytetään suussa kuolaimia. Ravureita rääkätään monilla muillakin tavoilla kuin pelkästään kuolaimia käyttämällä, mutta ratsuille kuolainten käyttö on usein se ainoa pahoinpitelyn muoto.

Etenkin kouluratsut kärsivät kuolaimista. Kouluratsastuksen tavoitteena on vetää hevosen leuka rintaan, jotta se alistuisi ratsastajan tahtoon ja sen kaula olisi joutsenmaisesti kaartunut. Jos kaulan vääntäminen ei onnistu käsivoimin tavallisilla nivelkuolaimilla, otetaan avuksi järeämpiä kaluja. Kankikuolaimet nimensä mukaisesti kankeavat hevosen kaulan mutkalle. Kouluratsastuksessa käytetään usein kaksia ohjia, jotta ratsastaja voisi kaksinkertaisin voimin vetää hevosen kaulan virkkuukoukulle, jota myös "muodoksi" kutsutaan.

Onneksi ratsastajien joukosta löytyy myös pelastavia enkeleitä, jotka pukevat ratsulleen kuolaimettomat suitset. Hevonen ei kärsi ja ratsastaja saa siitä hyvän mielen.

35 kommenttia:

 1. Anonyymi7/8/10 10:48

  Hyvä Pökäle! Paluutanne on odotettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haloo pökäle!
   sun pökäle persereikä kasan EI kannata sanoo ratsastuksesta mitään kun et edes tiedä!!!!
   se ei ole mitään vitun eläin rääkkäystä, jos osaa ratsastaa oikein! no joo, ehkä jotkut kuolaimet onkin ei-mukavia suussa, mutta eläin rääkkäys on vähän ERI saia! kannattaa ottaa selvää asiasta ennenkun sanoo....... ja varmaan syöt broileria tuskin tiedät miten ne valmistetaan! olen nähnyt lukuisia kertoja kun hevosta lyödään, / kivitetään se on eläin rääkkäystä. harrastan kaverini kanssa ratsastusta, mutta emme todellakaan ole mitän eläin rääkkääjiä!!! ja muistakaa tämä on vaan mun ja munn kaverin mielipide!!!! ja teiän ei tätä tarvii arvostella!
   2.
   oletko itse niin lihava, että valitat siitä vain täällä, etkä tee asialle jotain! varmmaan tälläkin hetkellä märsyät pizzaa, ja juot colaa olohuoneen nurkassa!

   Poista
  2. Anonyymi9/7/12 17:22

   Jep, siinä ei ole rääkkiä, JOSSET vedä vitusti sitä hevosta suusta jne käytä kuolainta väärin.

   Poista
  3. Hevonen yleensä ratsastetaan muotoon ja jos ratsastaa oikein niin hevonen hakeutuu muotoon!!

   Poista
 2. Kouluratsastus on kilparatsastuslaji, jossa ratsukko eli hevosen ja ratsastajan yhdistelmä pyrkii suorittamaan ennaltamäärätyt liikesarjat mahdollisimman tarkasti ja laadukkaasti siten, että ratsastajan ja hevosen vuorovaikutus on eleetöntä ja katsojan silmään lähes näkymätöntä. Kouluratsastus on olympialaji.
  Kouluratsastus on saanut nimensä ranskankielisestä verbistä dresser, kouluttaa; useimmissa eurooppalaisissa kielissä lajin nimi juontuukin tästä sanasta (engl. ja ransk. dressage, saks. Dressurreiten, ruots. dressyr).
  Kouluratsastusta pidetään kaiken ratsastuksen perustana, ja jonkintasoinen kouluratsastusharjoittelu onkin osa lähes jokaisen ratsukon työskentelyä. Kouluratsastuksen tavoitteena on tehdä hevosesta "joustava, irtonainen ja notkea sekä toisaalta luottavainen, tarkkaavainen ja eteenpäinpyrkivä niin, että se on miellyttävä ratsastaa" (FEI:n kilpailusäännöt). Näiden tavoitteiden kannalta on tärkeää, että hevonen käyttää liikkuessaan koko lihaksistoaan oikeaoppisesti kantaen suurimman osan painosta takajaloillaan. Kouluratsastusliikkeet eivät näyttävyydestään huolimatta ole itsetarkoituksellisia "temppuja" vaan näihin tavoitteisiin nähden hyödyllisiä harjoituksia. Oikein suoritettuina ne myös osoittavat, että tavoitteisiin on päästy.

  VastaaPoista
 3. Auör esteratsastaja15/12/10 20:19

  Anonyymi 30/10/10 08:10 //
  Jos huomasit tämä EI ole mikään tosikkoblogi, jossa kirjoitellaan kaikenlaisista "hienoista jutuista" vaan täällä kirjoitellaan kunnon huumoria, jos luit edes artikkelia loppuun.

  VastaaPoista
 4. Joo mutta se on silti loukkaavaa meitä hevosihmisä kohtaan! Ns. joutsenkaula on kulkea peräänannossa joka ei satuta hevosta mitenkään! Vitsin urpo!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sinä anonyymi: olen samaa mieltä. itsekkin kaverini kanssa olemme "hevosihmisiä" ja tää on väärin!

   Poista
 5. Ei ole todellakan totta jos itse voisit kirjoittaa jotain tuommoista niin kuule toi on niin loukkaavaa poni/hevos ihmisiä:( katoisit mitä kirjoitat ennenkuin tahdot poliisit perään.

  VastaaPoista
 6. Voi vittu! Siis oha niitäkii jotka pahoi pitelee hevosii mut...Joo,iha älytön paikka!!!!!!

  VastaaPoista
 7. Anonyymi2/3/11 16:20

  V'tun tosikot.. Joissain kommenteissa valitettiin että ravi-ihmisiä loukataan ja nyt kun ratsastusjuttu nii heti muka ratsastusihmisiä.. HITSIN TOSIKOT TÄMÄ ON HUUMORIBLOGI EIKÄ TÄNNE TARVITSE TULLA JOS EI OLE EDES 1% HUUMORINTAJUA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi4/5/17 07:42

   Jos tämä on huumoria, niin kirjaimellisesti paskaa sellaista.

   Poista
 8. poliisit varmaan naurais :DD

  VastaaPoista
 9. Siis onks tää suuri vitsi vai joku eläinaktivistin kirjottama lauselma kuinka kaikki eläimiin kosketuskin on eläinrääkkäystä ja niiden pito, koska ne ovat luonnosta peräisin niin sinne myöskin kuuluvat? VAI? Jos ratsastus on jonkun mielestä sitä että hevonen halutaan "alistaa" tunkemalla pää muotoon, ni mitäköhän vittua. Ihan suoraan sanottuna sitte täällä ei taas tiedetä mitään! Jos kouluratsastus on siis sitten etenkin alistamista ni esteratsastuksesta puhumattakaan mikä helvetti on ratsastaminen ilman eläinrääkkäystä täällä päin? ;)

  VastaaPoista
 10. Sä et kyl tiiä mistään mitään. Ratsastus on taitolaji. ihan sama kuin baletissa laitetaan ihmiselle ne ihme tossut varpaat sojossa ratsastus voittoOON :) <3

  VastaaPoista
 11. Etköhän pökäle vähän oo ymmärtänyt tuossa asiassa väärin. Kun et taida tietää ratsastuksesta yhtään mitään, pidä turpasi kiinni. Ei hevosia satuteta, jos niitä satutettaisiin ratsastaessa, siihen olisi jo keksitty esim uusia kuolaimia.

  VastaaPoista
 12. Etköhän anonyymi vähän oo ymmärtäny tämän blogin väärin.

  VastaaPoista
 13. kyllä tuli kunnon naurut. itsekkin olen hevosihminen mutta ymmärrän sentään huumorin päälle :P

  VastaaPoista
 14. Ymmärtäkkää huumoria!! Ei kaikkee tartte ottaa vakavasti!! XDXD

  VastaaPoista
 15. aikaisemmat anot tarjos hyvää viihdettä tiukkapipoisuudellaan :D

  VastaaPoista
 16. Anonyymi5/3/13 12:58

  Ihmiset on kyllä aika naurettavia. :D

  Mutta ihan btw, se on ihan oikeasti TODISTETTU asia että 75% hevosista saa kuolaimista suuhunsa jonkinasteisia vaurioita. Kuvittele kylmä rautakapula suuhusi ja joku kiskomaan siitä täydellä voimalla niin voit jo vähän ymmärtää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi6/4/14 10:18

   Kuolaimet lämmitetään ennen hevosen suuhun laittoa.. Ja ei ny kukaa (paitsi aloitteliat) vetä sieltä suusta täysillä. Vaan pidätteillä! Ja vaikka olisi kuinka vitsi , tää loukkaa hevos ihmisiä! Miettikää omalta kannalta esim. Jalka palloilijat. Jos siitä vaitettäis täyttä paskaa? Eikö mahtais ottaa aoivoon?? Ottakaa hyvät ihmiset kantaa!!

   Poista
 17. *Nauran* Hei oikeesti ymmärtääkää huumorii xDD

  VastaaPoista
 18. Ratsastus on rääkkiä oon ratsastanut vuotta.

  VastaaPoista
 19. Anonyymi6/4/14 10:20

  Täytyykö teidän tulla tänne kun ette tiedä aiheesta YHTÄÄN MITÄÄN!!!!! ratsastus ei ole rääkkäystä jos osaa ratsastaa!

  VastaaPoista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. En ny noita muita jaksa lukea, mutta sanon oman mielipiteeni ihan näin nimellisenä. Eli ratsastuksen tarkoituksena ei ole vetää hevosen turpa ryntäisiin. Kyseinen kuva on huono esimerkki, sillä se on juuri väärin. Oikeaoppisesti hevonen ratsastetaan muotoon niin, eettä hevosella on mukava olla ja pään ei kuulu olla noin paljoa, sillä tuo vahingoittaa hevosta. Kankikuolainta tai vahvempaa kuolainta käytetään, jotta pehmeämmällä tai kuolaimettomalla ei tarvitse käyttää kovaa kättä vaativammissa liikkeissä. Väärin käytettynä kuolaimeton aiheuttaa yleensä pahempaa jälkeä, kuin kuolaimellinen, sillä kuolaimeton liian vahvasti käytettynä tai jos repii niin hevosen nenäluu voi vaurioitua. Tämä ei tietenkää ole hyvä asia, mutta jotkut näinkin valitettavasti tekevät. Ratsastuksen on tarkoitus olla mukavaa, sekä hevoselle, että ratsastajalle, eikä hevosta pidä pakottaa. Toivottavasti tästäkin kommentista oli hyötyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti kuulun niihin, jotka ottivat asian liian vakavasti, mutta päätin silti oikaista.

   Poista
 22. kun luin noita edellisiä kommentteja, niin kun sanottiin, että tää oli huumoria, niin sen verran paskaa huumoria kyllä oli. siis ihan oikeesti. itse olen tosi huumorintajuinen, mutta en kyllä olisi tajunnut ilman noita kommentteja, paitsi tottakai mä nyt tajusin ton teksin perusteella että eipä taida kirjoittaja tietää, mistä puhuu, että sen verran vähän naurahdin, mutta ei toi kyllä mikään hauska juttu ollu. ja jos jotku nyt noin sattuis oikeesti ajattelemaan, niin ratsastus on ihmisen ja hevosen yhteistyötä ja siinä pyritään ratsastamaan hevonen niin, että se käyttää sen lihaksia kunnolla, tästä siis seuraa se peräänanto, kun hevonen on "läpi", eli siis se käyttää niitä lihaksia, etenkin vatsalihaksia, jotka aiheuttavat sen kippuran kaulan ja kootummat askellajit, ja tämä peräänanto työstetään istunnalla: jaloilla, vatsalihaksilla, eikä sahaamisella; käsien edestakaisella liikkeellä, mikä luo epämukavuutta hevosen suusa, minkä takia hevonen alistuu ja laskee päätänsä. ja siis noiden kuolaimienkin käyttö on todella tarkkaa etenkin kilpailuissa. käykääpä vaikka lukemassa srl:n kisasäännöt, niin mieli muuttuu nopeasti siitä "eläinrääkkäyksestä." te jotka ette lajia harrasta ja luulette että se on rääkkäystä, niin hevosurheilua harrastetaan hevosen ehdoilla. hevonen huomioidaan aina ensimmäisenä. ja joo, sen elukan hoitoa tarkkaillaan myös suurennuslasin tarkkuudella. jos on valkun jälkeen lämpimät jalat, ne kylmätään, jos heppa on hikinen, sitä kuivatetaan vaikka koko päivä, ennen kuin jätetään sinne karsinaan, tai viedään ulos. mutta joo, ei kyllä ollut ihan hauskaa huumoria...

  VastaaPoista
 23. Anonyymi5/6/16 18:13

  Kanget on rääkkäystä! Tavallinen nivelkuolain ei satuta hevosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 24. Ottakaa huomioon että kuvan hevosen suu ei ole edes auki. Minkä hevonen tekee luonnostaan jos käden voima on liian kova. Tietenkin huomaan että ratsastaja nojaa kuvassa taakse, mikä voi tarkoittaa että hän haluaa hevosen hidastavan/pysähtyvän/peruuttavan. Itse olen ratsastanut 3,5 vuotta ja ihan alkumetreillä painotettiin myötäämistä mikä tarkoittaa että kun ratsastaja on antanut johonkin liikkeeseen viittaavat "avut" ja hevonen on totellut ratsastaja lopettaa samantien käskyn antamisen. Mikä tarkoittaa hevoselle että se on tehnyt oikein. Ja mitä kuolaimeen tulee sen käyttöön on olemassa säännöt. Jos hevoseen sattuisi sen käyttö millään lailla se kyllä näkyisi. Tähän loppuun vielä sanon että tiedän milloin joku on huumoria. Ja minun mielestä tämä on SURKEAA sellaista. Ottakaa selvää mistä puhutte/kirjoitatte!

  VastaaPoista
 25. Ja mikäs tuo ylhäällä oleva " vakavasti ja tosissaan " on? Kysyn vaan.
  Näyttäisi siltä että kuvan ratsastaja ei ole kovin kokenut. Istuu hartiat edessä, kantapäät ylhäällä.

  VastaaPoista
 26. voi vitsi mikä typerys! ei ratsastus ole män eläinrääkkäystä. se on hevosen liikuttamista selästä käsin ja hhe lsen ja ihmisen yhteistyötä. Kuolaimia ei todellakaan saa vetää niin että leuka painuu rintaan. kuolaimia käytetään oikeaoppisesti vain niin, että hevosen suussa tuntuu pieni nykiminen joka tarkoittaa jarruttamista tai valmistautumista seuraavaan liikkeeseen, esimerkiksi siirtymään raviin.

  VastaaPoista

Tulosta