keskiviikkona, toukokuuta 21, 2008

Ex-ravuri pillastui - aiheutti hengenvaaran

Porvoolaiseen ratsastuskouluun vastikään hankittu 10-vuotias tamma aiheutti huomattavaa vaaraa ratsastuskoulun asiakkaille, henkilökunnalle ja muille hevosille. Lisäksi se tuhosi uudehkon tallin rakenteita. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta aineelliset vahingot nousevat arviolta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Hevonen pillastui karsinassaan ilman ennakkovaroitusta. Silminnäkijöiden mukaan se hyppi seiniä ja kattoa päin niin että karsinan rakenteet murtuivat ja hevonen pääsi tallin käytävälle. Tallissa hevonen juoksenteli valtoimenaan ja jatkoi hyppimistä. Hevosen hyppiminen loppui, kun se hyppäsi seinästä läpi ja jäi päästään kiinni noin 3 metrin korkeuteen.

Porvoon pelastuslaitoksen työntekijät irroittivat hevosen seinästä eläinlääkärin annettua sille rauhoittavaa lääkettä.

Taustalla psyykkisiä ongelmia

Laaja-alainen hevosasiantuntija, hevosnomi Irmeli Ala-Saikkonen Keskiperän kansanopistolta saapui paikalle heti kuultuaan tapauksesta.
- Hevonen muutti talliin vain muutama päivä sitten, joten kyse voi olla sopeutumisvaikeuksista, Ala-Saikkonen kertoi. - Kyseessä on ex-ravuri, joka on koulutettu ravuriuran jälkeen ratsuksi. Identiteettikriisi purkautui voimakkaalla tavalla ympäristönvaihdoksen myötävaikutuksesta. Hevosen patoutuneet tunteet pääsivät valloilleen, totesi Ala-Saikkonen.

Ala-Saikkonen on perehtynyt hevospsykiatriaan ja hevosen psykopatologiaan. Hän on ollut tutkimassa mm. puuhun kiivenneen ex-ravurin sielunelämää.

Ex-ravurit ovat riski

- Valitettavasti ex-ravurius on riskitekijä, Ala-Saikkonen sanoo. - Eläinrääkkäykseen, piiskaamiseen, vahingollisiin varusteisiin ja asiattomaan käsittelyyn tottuneiden ravurien psyyke ei yleensä kestä olosuhteiden muutosta, kun ravurin ura loppuu ja hevonen pääsee ratsastustallille, jossa sitä kohdellaan asianmukaisesti ja se saa hyvää hoitoa. Hevonen reagoi hyvää tekeviin ihmisiin väkivaltaisesti, kun on tottunut saamaan pelkästään väkivaltaista kohtelua. Ja kun se saakin hyvää kohtelua, sen mieli järkkyy.

- Hevonenkin voi kärsiä Tukholman syndroomasta, kertoo Ala-Saikkonen. - Hevonen saattaa kiintyä ravitallin pitäjään, valmentajaan ja ohjastajaan, vaikka joutuukin näiden piiskauksen kohteeksi raveissa. Hevonen ei ehkä hyväksykään uutta omistajaa ja hoitajaa.

Seinään hypänneelle hevoselle on rakennettu pyöreä, pehmustettu karsina, joka on kestävyydeltään Tsernobylin ydinvoimalan luokkaa. Hevonen on lääkityksen ja tarkkailun alla muutaman viikon, kun selvitetään, olisiko sitä vielä mahdollista käyttää ratsuna, vai voiko kohtaus uusiutua.

Hevosen toivotaan kuntoutuvan, sillä sen hyppylahjat ovat ennennäkemättömät. Yleensä hevoset eivät pysty hyppäämään useiden metrien korkeuteen. Hevosella olisi siis huomattavaa potentiaalia esteradoille.

18 kommenttia:

 1. Terveiset hevostalli.netistä:

  http://forum.hevostalli.net/read.php?f=3&i=1456240&t=1456240

  http://forum.hevostalli.net/read.php?f=9&i=5615675&t=5615675

  VastaaPoista
 2. Hevosrakas17/8/09 18:42

  Mitä paskaa! Ja tuonko pitäisi olla hauskaa, vai? Tiedätkö (Tämän jutun kirjoittaja) mikä on Ex-ravuri?! Täydyt olla täysi hullu!

  VastaaPoista
 3. ööh.. vähän muokattu kuva.

  VastaaPoista
 4. No niin, ja taas ex-ravureita mollataan.

  VastaaPoista
 5. eipä taas anneta väärää kuvaa ex-ravureista... Itse omistan ex-ravurin ja täyspäinen se on..

  VastaaPoista
 6. Typerää mollata ex-ravureja! Ne on yhtä hyviä, kuin muutkin hevoset. Voivat jopa olla arvokkaampia, koska ne hallistevat ravi -kisat ja ratsastuksen!

  VastaaPoista
 7. mullakin on monta ex-ravuria tuolla pihalla. :) ihan hyviä ne on.. mutta ei kai tätä nyt kukaan tosissaan ottanut...? :D tämähän oli ihan pehmee juttu.. :D

  VastaaPoista
 8. Ei helvetti,Taas mollataan ex-ravureita!!!miksi ei ikinä mollata muka "hienoja"puoliverisiä ratsuhevosia !!!

  VastaaPoista
 9. Ei helvetti,Taas mollataan ex-ravureita!!!miksi ei ikinä mollata muka "hienoja"puoliverisiä ratsuhevosia !!!

  ^Noin sanovat vain ne pikkukakarat jotka eivät ymmärrä ex-ravureissa piilevää vaarallisuutta.
  Te puolustelette kusipäisiä rupuratsujanne kun teillä ei ole varaa edes oikeaa koulutusta saaneeseen lämppäriin.
  Puolustatte eläimiä jotka vinttipimeänä riepottelevat ihmisiä ja muita hevosia.

  Ex-ravurit pitäisi kieltää kokonaan ilman koulutusta alle 18-vee nulikoilta.
  Voi ku ne on niin kivoja ja lututsia ku ne vähän luimii ja niiltä löytyy pukkinappulat.

  (2001)Yksi ex-ravuri lämppäri potkaisi minua kylkeen, kun vein sille heinää sylissä--->pari kylkiluuta murtui.
  (2003)Toinen ex-ravuri otti maastossa ja veti u-käännöksen kotiin päin, puri kiinni kuolaimeen, heitti minut selästä ja juoksi auton kanssa yhteen.
  (2003)Kolmas ex-ravuri riepotti aikuisen miehen mustelmille ja repi samalla miehen toppatakkiin ison reiän.
  (2010)Neljäs ex-ravuri, jonka ystäväni omisti teki näitä kaikkia tihuja: Potkaisi minua lantioon hakiessani sitä tarhasta porkkanan kanssa(enkä todellakaan pelännyt hevosta tipan tippaa)Puri omistajalleen ison haavan solisluun kohdalle. Juoksi kerran ylitseni taluttaessani sitä, juoksuttaessa potkaisi reiteen-->hokki teki reiteen reiän (enkä käyttänyt raippaa vaan hevonen sai juosta oman valintansa mukaan, siis hevosta ei uhattu millään)Ja vuoren huipuksi litisti Elisan karsinan seinää vasten(Elisa harjasi)
  Elisa ei uskalla olla tekemisissä hevosten kanssa enää nykyään. Ja ajatelkaa kyseessä on tamma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ex-ravurit ovat yhtä lailla samanlaisia kuin muutkin hevoset! Omistan ex-ravurin se ei ole luiminut,potkinut,hyppinyt pystyyn,pukittanut tai tehnyt muitakaan jekkuja kellekkään joka tallilla käy! Ex-ravurit eivät välttämättä tee mitään kuten esim. pure haavoja joka puolelle kroppaa. Ja väität että joka saatanan hevosihmisellä pitäis olla joku ratsuks koulutettu lämppäri? TÄH?! Mun exravurin koulutus oli vasta puolivaiheessa ku mä sen ostin. Ja silti sillä ystyi ratsastamaan ilman satulaa vilkkaalla autotiellä. Ja se ex-ravuri jonka omistan on TÄYSPÄINEN!! Ja mua sen ex-ravurin omistaja varoitteli mua että sevoi olla vaarallinen mutta ei vaan ollut ku ei koskaan mulle mitään tehny. Ja mistäs vitusta sä sen tiiät kellä on varaa ja kuika paljon. Ei kaikki haluu mitään kunnon ratsuks koulutettuu lämppärii. Että onks jotenkin väärin hankkii ex-ravuri? Jotkut voi omasta tahdostaan hankkii ex-ravurin ja silti se ei välttämättä ole hullu/vaarallinen. Enemmän ratsut ovat vaarallisempia kuin ex-ravurit! Kun kunnon ratsun päänupissa naksahtaa niin mitäs sitten teet? Ajattelet varmaan vielä senkin jälkeen jos kunnon ratsusi hyppii karsinassa pystyyn että ex-ravurit ne niitä hulluja on! Niin että aikamoista paskan jauhamista taas kerran!

   Poista
 10. Vai että kieltää alle 18-vuotiailta?! Kuule joku alle 18-vuotias voi olla parempi ratsastaja ja kouluttaja kun moni yli 18 vuotias ratsastaja.
  Entä sitten vaikka ei olisi varaa koulutettuun? Perkele itse taidat olla joku jolla on varaa "oikeisiin hevosiin" mutta millä oikeudella tulet sanomaan meille että emme saisi ottaa ex-ravuria?! Idiootti! Eivät kaikki ex-ravurit ole täysin päästään seonneita, vaikka kyllä niitäkin vinttipimeänäkin löytyy jos sellaisen haluaa!

  VastaaPoista
 11. (2001)Yksi ex-ravuri lämppäri potkaisi minua kylkeen, kun vein sille heinää sylissä--->pari kylkiluuta murtui.
  (2003)Toinen ex-ravuri otti maastossa ja veti u-käännöksen kotiin päin, puri kiinni kuolaimeen, heitti minut selästä ja juoksi auton kanssa yhteen.
  (2003)Kolmas ex-ravuri riepotti aikuisen miehen mustelmille ja repi samalla miehen toppatakkiin ison reiän.
  (2010)Neljäs ex-ravuri, jonka ystäväni omisti teki näitä kaikkia tihuja: Potkaisi minua lantioon hakiessani sitä tarhasta porkkanan kanssa(enkä todellakaan pelännyt hevosta tipan tippaa)Puri omistajalleen ison haavan solisluun kohdalle. Juoksi kerran ylitseni taluttaessani sitä, juoksuttaessa potkaisi reiteen-->hokki teki reiteen reiän (enkä käyttänyt raippaa vaan hevonen sai juosta oman valintansa mukaan, siis hevosta ei uhattu millään)Ja vuoren huipuksi litisti Elisan karsinan seinää vasten(Elisa harjasi) - Näin voi tehdä myös teidän hyvin koulutettu, koko ikänsä ratsuna toiminut hevosenne.

  VastaaPoista
 12. Voi jessus mitä tosikoita, oikeesti oppikaa ny ottamaan asiat joskus huumorilla! :"D

  VastaaPoista
 13. Anonyymi4/4/11 13:13

  täst sivust pitäis tehä ilmotus...

  VastaaPoista
 14. tästä on jo tehty ilmotus... viranomaisten mukaan asianomainen tulee saamaan tälle kuuluvan rangaistuksen eli hänet heitetään vesikauhuisten lämppärien syotäväksi

  VastaaPoista
 15. ettekö voi ymmärtää et tää on läppää O_O

  VastaaPoista
 16. Anonyymi3/6/13 12:15

  Ei jumalauta ku hauska :D

  VastaaPoista

Tulosta