perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Hyvää mehua hevosesta!

Näin kesän kynnyksellä on taas aika mehustaa hevosia. Nyt kannattaa olla ahkera ja varastoida raikkaat mehut helteiden varalle. Syksyllä onkin sitten omenoiden ja marjojen mehustamisen vuoro.

Jokaisella on varmasti oma tapansa mehustaa hevosia. Tänään me testaamme kolmea erilaista mutta perinteistä mehustusmenetelmää: mehumaijaa, mehulinkoa ja perinteistä sitruspuristinta.

Kaikissa mehustusmenetelmissä on tärkeintä puhtaus ja raikkaus. Hevonen kannattaa harjata ja puhdistaa sen kaviot, jotta mehun joukkoon ei päädy epäpuhtauksia. Jotkut saattavat pestäkin hevosensa ennen mehustusta.

Hevonen kannattaa mehustaa tuoreeltaan eli elävänä, jotta se ei ehdi pilaantua. Ja toisaalta, kukapa nyt hevosta haluaisi lopettaakaan, sehän on todella surullista.

Mehumaija

Mehumaijalla mehustus on ehkä aikaavievintä, mutta tuloksena on täyteläinen mehu, joka maistuu myös lämpimänä. Tätä mehua kannattaakin säilöä talven varalle.

Ohjeet:
1. Laita mehumaijan kattilaosaan vettä.
2. Kun vesi kiehuu, aseta hevonen säiliöosaan. Laita kansi kiinni.
3. Anna höyrystyä parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen voit tarkistaa, onko mehua alkanut jo muodostua. Voit halutessasi lisätä hieman sokeria.
4. Laske noin kattilallinen mehua mehustimen putkesta ja kaada se vielä kertaalleen muhivan hevosen päälle. Näin kaikki osat taatusti mehustuvat.
5. Laske sitten mehut kattilaan ja anna jäähtyä.
6. Pullota jäähtyneenä ja laita kellariin.

Mehulinko

Mehulingon parhaana puolena on sen nopeus. Herkkäkorvaisia saattaa häiritä ääni, jonka desibelit kohoavat joskus korkealle. Tuloksena on kuitenkin maistuva, mehevä mehu.

Ohjeet:
1. Laita hevonen mehulinkoon.
2. Laita lingon töpseli seinään.
3. Paina nappia.
4. Anna pyöriä pari minuuttia.
5. Sammuta ja tarkista tulos.
6. Jos hevonen on mehustunut, pullota ja pakasta.

Sitruspuristin

Sitruspuristin on kätevä, jos halutaan tehdä mehua vain pienestä määrästä hevosia kerrallaan. Lisäksi se on ekologinen ja ympäristöystävällinen, eli Itämeri pelastuu jos käytät tätä menetelmää. Jos hevonen on iso, puristaminen voi olla hieman raskasta.

Ohjeet:
1. Tartu hevoseen ja aseta se sitruspuristimeen sopivalle kohdalle.
2. Paina hevosta puristinta vasten pyörivin liikkein.
3. Kun suurin osa hevosesta on mehustunut, voit pullottaa mehut ja säilöä ne.

Maistuvia mehuhetkiä!

Olethan kokeillut myös Hyvää ruokaa hevosesta!

2 kommenttia:

  1. (((((( O ))))))15/5/08 19:21

    Onko hevosmehu karvaista vai makeaa?

    VastaaPoista
  2. Jos hevonen joudutaan lopettamaan, voiko sen pakastaa ja sitten mehusta?

    VastaaPoista

Tulosta