maanantaina, tammikuuta 21, 2013

Lämpöenergiaa hevosenlannasta?


Pakkanen paukkuu nurkissa ja öljyä, sähköä, polttopuuta ja ties mitä muuta kuluukaan hirvittävät määrät, kun yritämme pitää kotimme ja tallimme plussan puolella. Olisi mukava käyttää lämpöenergian tuotantoon aineksia, joita olisi helposti saatavilla ja jotka kaiken lisäksi olisivat uusiutuvaa lajia.

Ruotsissa, Tanskassa ja monessa muussa ulkomaassa käytetään hevosen lantaa bioenergian tuotantoon. Omakotitalo voisi lämmetä 4-5 hevosen lannalla koko vuoden. Yksi hevonen tuottaa päivässä kuivikkeen kanssa yhteensä 30 kWh eli kolme litraa polttoöljyä. Suomessa hevosenlanta kärrätään luontoon ja kaatopaikalle, koska hevosenlannan hyötykäyttö on kiellettyä. Kiellosta syytetään mm. poliitikkoja, energiayhtiöitä, EU:ta, vapaamuurareita, salaliittoa ja oravia. Hevosenlannan käyttökieltoon on kuitenkin lukuisia syitä, joita nyt valotamme.

Eettiset syyt

Ensinnäkin, kuka hevosia rakastava ihminen voisi asua talossa, joka lämpiää hevosenlannalla? Rakkaan pollen pissalla ja kakalla. Emmehän syö Pollea meetwurstinakaan, joten miksi ihmeessä käyttäisimme sen ulostetta lämmitykseen? Haiskahtaa epäeettiseltä.

Tuoksu

Haiskahduksesta puheenollen, hevosen kakka tuoksuu ihanalle. Kun suljemme silmämme ja hammasrautoja täynnä olevat suumme ja hengitämme syvään nenän kautta tuota ihanaista lannan tuoksua, näemme jo itsemme laukkaamassa kimolla täysverisellämme pitkin peltoja Kikan, Repen, Essin ja kumppaneiden kanssa... Ei, lanta on liian hyvän tuoksuista poltettavaksi tai jatkojalostettavaksi.

Onko hevoselta kysytty?

Hevosella on oikeus omaan ulosteeseensa. Ei ihminen sitä voi noin vain viedä pois ja käyttää johonkin muuhun. Lannan paikka on lantalassa.

Hevosten orjuuttaminen

Pian meillä olisi ratsujen, ravurien, laukkahevosten, kenttähevosten ja pullahevosten lisäksi myös kakkahevosia.  Joka puolelle kohoaa bioenergiantuotantolaitoksia eli talleja, jossa pidetään hevosia vain lannan tuotannon vuoksi. Voi hevosparkoja :(

Ratkaisu

Todellinen hevosten ystävä voi kuitenkin hyödyntää hevosen lantaa perinteisellä tavalla. Koti pysyy taatusti lämpöisenä, jos siitä 4-5 hevosen tallista kertyvät lannat kärrätään kodin lattialle perinteiseksi lantapatteriksi. Päälle vain puhtaita olkia, niin siinä on lämmin makuupaikka.

Lue lisää kakka- ja energia-aiheesta Pökäleessä:
Ex-ravureista edullista lämpöä
Hevosenergiaa
Rotuajattelu romukoppaan - kakka-asiaa
Tallinpitäjä ehdotteli sopimattomia - "Siivoa hevosten karsinat"
Korvauksia hevosen pierusta

2 kommenttia:

 1. Anonyymi5/3/13 13:12

  "Kiellosta syytetään mm. poliitikkoja, energiayhtiöitä, EU:ta, vapaamuurareita, salaliittoa ja oravia." <- Minä olen kyllä aina epäillyt oravia, ne ovat niin outoja otuksia, säilövät ties mitä kakkakikkareita ja käpyjä joka paikkaaan!

  "Kun suljemme silmämme ja hammasrautoja täynnä olevat suumme ja hengitämme syvään nenän kautta tuota ihanaista lannan tuoksua, näemme jo itsemme laukkaamassa kimolla täysverisellämme pitkin peltoja Kikan, Repen, Essin ja kumppaneiden kanssa... Ei, lanta on liian hyvän tuoksuista poltettavaksi tai jatkojalostettavaksi." <- Näinpä. :'D

  "Hevosella on oikeus omaan ulosteeseensa. Ei ihminen sitä voi noin vain viedä pois ja käyttää johonkin muuhun. Lannan paikka on lantalassa." <- Niin, pitäähän sitä eläinoikeuksia kunnioittaa! >:(

  Pökäle tarjoaa aina päivän naurut! :DD

  VastaaPoista
 2. Asiaton asiakommentti tähän väliin, ettei kellekään jää nyt yksipuolinen kuva tästä energiatilanteesta ;) Muitakin hyötykäyttömuotoja on kuin polttaminen ja ne on kovaa vauhtia tulossa markkinoille. Hyötykäyttöä EI ole missään muodossa kielletty. Read some more if u like http://gasfromhorsemanure.blogspot.fi/2014/01/why-dont-we-just-burn-it.html

  Ajatuksena orjuuttaa kokonaisia talleja kakkatuotantoon ja myydä kovaan hintaan halpatyövoimaa ;)

  VastaaPoista

Tulosta