keskiviikkona, tammikuuta 23, 2013

Laidunpaikkojen hinnat


Vaikka vielä eletään keskellä talvea ja kovimmat pakkaset ovat ehkä vasta edessä, kannattaa hevosenomistajan jo alkaa suunnitella kesää - etenkin jos aikoo löytää hevoselleen laidunpaikan. Hyvää kesälaidunta ei löydy jokaisesta niemestä tai notkelmasta, ja sitten kun sattuu löytymään, siitä pyydetään melkoisesti vuokraa. Hevosenomistajat ovat tunnetusti vähävaraisia, joten moni ex-ravurilämppäri joutuukin kärvistelemään koko kesän postimerkkitarhassaan paarmojen syötävänä näkemättä vilaustakaan vihreästä.

Mistä laidunpaikkojen hinta sitten koostuu? Miksi pienestä maapläntistä joutuu maksamaan edullisimmillaan satasen kuussa, usein jopa monta sataa?

Kun hevosenomistaja ostaa talvella heinää, hän ostaa sitä valmiissa paaleissa, joskus jopa talliin tuotuna. Tästä hevosenomistaja maksaakin mielellään (kunhan heinä on edullista), sillä eihän hän itse olisi voinut heinää hevoselleen tehdä.

Mutta kesällä ruohoa kasvaa kaikkialla. Ei tarvitse kuin vilkaista auton ikkunasta ulos, niin voi nähdä, että joka puolella on peltoa. Tarkkasilmäinen voi myös nähdä, että RUOHO KASVAA AIVAN ITSESTÄÄN. Kukaan ei ole sitä vetämässä maan sisästä ulos - vaan se vain kasvaa itsekseen. Laidunruoho saa taivaalta aurinkoa ja sadetta sekä maasta ravinteita aivan ilmaiseksi, ja kasvaa kasvamistaan.

Miksi ihmeessä siis laitumen omistaja pyytää rahaa tuosta ilmaiseksi kasvavasta laitumestaan? Mikä naurettavinta, usein maanomistaja saa myös tukea pelloilleen, joten käytännössä hänelle jo maksetaan siitä, että ruoho kasvaa hänen tiluksillaan. Sitten maanomistaja vielä kehtaa pyytää laidunvuokraa taloudellisissa vaikeuksissa olevalta hevosenomistajalta! Vaikka laitumen omistajan pitäisi olla ennemminkin kiitollinen siitä, että hevoset tulevat luonnollisella tavalla laiduntamaan hänen mailleen ja tekemään siitä perinnemaisemaa.

Vähintä, mitä laitumen omistaja voisi tehdä, olisi se, että hän tarjoaisi laiduntaville hevosille kivennäiset, suolakivet ja lisärehut (vesijohtovettä emme edes mainitse, sillä se on itsestäänselvyys), sekä tarvittaessa säänsuojan, loimituksen, folioinnin, päivittäisen tarkistuksen (sis. jalkojen ja kavioiden kunnon valvonta, vuolu tarvittaessa; ötököiden puremien ja pienten ihovammojen puhdistus ja hoito, silmien ja sierainten puhdistus, umpisuolen pesu jne.). Helposti lihoville ja liikuntaa kaipaaville hevosille maanomistaja voisi tarjota liikutusapua (ja maksaa ratsastuksesta tai ajamisesta esim. 30 €/kerta). Myös eläinlääkäri voisi säännöllisesti käydä tarkistamassa hevosten kunnon (laitumen omistajan piikkiin), sillä laitumella saattaa kulkea myös kettuja.

Ahneus. Siitä presidenttimme Sauli Niinistökin varoitti. Siispä maajussit - älkää tänä kesänä olko ahneita, vaan tarjotkaa laitumenne ilmaiseksi hevosille. Ne ovat sen ansainneet. Sodassakin tekivät suuria uhrauksia. Ilman hevosia ei maajusseilla olisi maata.

3 kommenttia:

  1. Haah-hah... Nyt ollaan asian ytimessä! ;-P

    VastaaPoista
  2. Voisiko kirjoittaja itse ostaa sitä maata,kun se on hänelle ruusuilla tanssiminta!

    VastaaPoista
  3. Vanha, mutta ah niin osuva teksti XD

    VastaaPoista

Tulosta