keskiviikkona, huhtikuuta 10, 2013

Herpestä liikkeellä
Herpes on nyt lähes kaikkien huulilla. Myös hevosihmisten on syytä olla varuillaan, vaikka omalla tallilla kukaan ei olekaan ilmoittautunut sen kantajaksi. Väestöliiton mukaan peräti yli viidesosa suomalaisista sairastaa tietäen tai tietämättään sukupuolielinten herpestä. Voit siis olla varma, että tuntemasi tallinpitäjä, ratsastuksenopettaja, ravivalmentaja, hevosenhoitaja tai tuntiratsastaja on potentiaalinen tartuttaja. Varo!

Tässä vielä sukupuolitauti.infon tietoisku herpeksestä:

Herpes on Herpes simplex -viruksen aiheuttama virustartunta. Herpes voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin, HSV-1:een ja HSV-2:een. Sukuelimissä oleva herpes (herpes genitalis) on yleisimmin tyyppiä HSV-2, ja muualla kehossa oleva tartunta, esimerkiksi suussa tai huulissa, yleisimmin tyyppiä HSV-1.

Herpesvirus tarttuu henkilöstä toiseen limakalvokontaktin kautta, mutta saattaa tarttua jo normaalissa ihokontaktissakin. Estemenetelmien käyttö, esimerkiksi kondomi, on tehokkain tapa torjua herpestä.

Herpes saattaa sukuelinten ja suun lisäksi levitä esimerkiksi silmään, käsiin tai keskushermostoon. Tartunnan saaneen onkin oltava tarkkana jotta kontaktia viruksen ja esimerkiksi silmän välille ei pääsisi syntymään. Kerran tartunnan saatuaan ihminen kantaa virusta, ja sen akuutit oireet saattavat uusiutua milloin tahansa. Sukuelinherpes saattaa tarttua henkilöstä toiseen, vaikka akuutteja oireita ei olisikaan.

Oireet
Sukuelinherpeksessä sukupuolielimiin ilmestyy rakkuloita,  jotka yleensä tulevat viikon sisällä herpekselle altistumisesta. Muita oireita saattavat olla kipu, kutina ja polttava tunne. Muutaman viikon sisällä herpesrakkulat häviävät viruksen siirtyessä oireettomaan tilaan.
Herpes ollessaan huulessa tai suussa aiheuttaa rakkuloita. Myös muualla kehossa oleva herpestartunta aiheuttaa samantyyppisiä oireita ja esimerkiksi kutinaa.

Toteaminen
Herpes voidaan usein diagnosoida pelkästään sen aiheuttamien oireiden vuoksi. Sukuelinherpes voi olla kuitenkin vaikeampi todeta pelkästään ulkoisesti, joten tämän diagnosoimisen vuoksi on kehitetty laboratoriotestejä.

Hoito
Varsinaista parantavaa hoitoa herpekseen ei ole vielä kehitetty, joten kerran tartunnan saanut henkilö kantaa virusta koko loppuelämänsä. Jotkin antiviraaliset lääkkeet saattavat lieventää oireita. Herpestä vastaan on yritetty kehittää rokotteita, mutta tällä hetkellä ne eivät ole tehokkaita.

5 kommenttia:

 1. HSV-1 on Suomessa lähes kaikilla aikuisilla ja HSV-2 yli puolella aikuisista, joten niitä on tosi vaikea välttää. Sairastin joskus Herpes - viruksen aiheuttaman aivokalvontulehduksen, joka hoidettiin suonensisäisellä lääkityksellä. Sitä, kumpi virus oli kyseessä, ei voitu selvittää, koska mitään muita viruksen aiheuttamia oireita ei ollut tuolloin, ei aiemmin eikä sen jälkeenkään. Ja nuo virukset aiheuttavat vielä oireita ristiin. Turhaa hössötystä, kun viruksen aiheuttamiin oireisiin on olemassa lääkkeet ja sen välttäminen on lähes mahdotonta.

  VastaaPoista
 2. The belt could be wοrn ωherevеr so уou can get a
  fаntastiс operate out takіng a саt nap or washing house.  Also viѕit my blog post: Recommended Web site

  VastaaPoista
 3. Ihme että kukaan ei oo tullu sanoon vielä et "tää on vakava juttu ei tämmösellä saa pilailla"....

  VastaaPoista
 4. Anonyymi5/5/13 22:46

  Tää on vakava juttu ei tämmösellä saa pilailla...

  VastaaPoista
 5. Tää on vakava juttu ei tämmösellä saa pilailla...

  VastaaPoista

Tulosta