Ratsastus on oikein mukava harrastus. Se ei kuitenkaan aina tunnu mukavalta. Hevostalli.netissäkin usein kysytään, että mitä teen, kun sinne tulee semmoisia hiertymiä. Minne sinne? Siis sinne tietysti. Mitä tarkoitat? Minne muka? Siis SINNE. Ai miten niin sinne, kantapäähänkö? Hitto kun ei voi kirjoittaa asioita niiden oikeilla nimillä! Minne? No SINNE! (Sitten seuraa tappelu, ja tulee kakkososa, ja kolmososa, mutta itse ongelma jäi taas käsittelemättä.)
Hiertymät ovat ongelma, joka ilmenee usein silloin, kun istunta ei ole vielä kohdallaan, tai mahdollisesti myös housut, alushousut tai satula voivat sen aiheuttaa. Yleensä ongelma ei ole pitkäaikainen. On myös keinoja, joilla voi ehkäistä tämän vaivan. Kysyimme ratsastusanatomisti LH Borneo Yläkari-Alakarilta asiantuntijan neuvoja. Hän kirjoitti heti aiheesta kolmiosaisen kirjasarjan "Se siellä", mutta julkaisemme tässä tiivistelmän näistä neuvoista:
1. Sukkahousut. Tämän kaikki tietävätkin jo Niksi-Pirkasta. Sukkahousuista voi taitella mukavan pehmyen kikkareen, joka työnnetään alushousuihin. Se toimii pehmusteena.
2. Sukkahousut. Pue kymmenet sukkahousut päällekkäin. Niistä muodostuu mukava pehmuste kaikkialle vartaloon, joten ne pehmentävät myös niitä iskuja, jotka syntyvät, kun tipahdat hevosen selästä, kun et pysy enää tasapainossa runsaiden sukkahousujen ansiosta.
3. Tyyny. Paras on se tyyny, jota käytät nukkumiseen, sillä se on jo kalibroitunut vartaloosi. Aseta se siis itsesi ja satulan väliin. Tarvittaessa sen voi sitoa kiinni esimerkiksi paalinnarulla.
4. Kevyt istunta. Istu koko tunti kevyessä istunnassa. Jos osallistut koulukisoihin, voit silti olla kevyessä istunnassa, sillä vaikka suorituksesi hylättäisiin, ei se mitään haittaa. Tärkeintä ei ole voitto, vaan osallistuminen!
5. Takaperin istunta. Istu hevosen selässä selkä menosuuntaan. Olo on sen verran kiikkerä, ettei mikään kohta osu satulaan pitkää aikaa kerrallaan, joten hiertymiä ei ehdi syntyä. Etuna on myös tasapainon kehittyminen.
6. Tuoli. Etsi riittävän leveä tuoli (keinutuolikin käy), jonka kiinnität satulan päälle. Huomaa, että satulan (ja hevosen) tulee mahtua tuolin jalkojen väliin. Kun istut tuolissa, ei hankaumia tule lainkaan.
7. Vaipat. Osta kaupasta vauvojen vaippoja, jotka kiinnitetään tarroilla. Ei kannata ostaa vastasyntyneille tarkoitettuja, ellet satu olemaan vastasyntynyt. Mikäli teipit eivät mene kiinni, voit sitoa ne paalinnaruilla sivusta.
8. Vesi-ilmapallot. Täytä 5-10 vesi-ilmapalloa joko vedellä tai ilmalla. Aseta ne ratsastushousujen tai alushousujen sisään. Niiden aiheuttama ilma- tai vesityyny poistaa suoran kontaktin satulan kanssa, ja ne toimivat samalla iskunvaimentimina eli "iskareina".
9. Margariini. Sen tekniikka on hieman erilainen kuin edellisillä keinoilla. Avaa margariinipaketti ja aseta margariini alushousuihin (stringejä ei suositella). Margariini sulaa ihon lämmössä, ja sen tehtävänä on poistaa kitkaa, joka hiertymät aiheuttaa.
10. Jokin muu, mikä?
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Borneo Yläkari-Alakari muistuttaa, että aina voi keksiä uusia keinoja hiertymien ehkäisemiseksi, ja siksi yllä onkin rivejä sitä varten, että jokainen voi tahollansa pohtia erilaisia mahdollisuuksia. Yläkari-Alakari kuitenkin varoittaa esimerkiksi puudutteen vaaroista. - Mäntässä oli kerran nainen, joka kävi hakemassa puudutteen terveyskeskuksesta aina ennen ratsastustuntia. Veihän se kivun pois, mutta ***** oli sitten ihan ruvella.
Kuvassa ratsastusanatomisti LH Borneo Yläkari-Alakari
Kiitos neuvoista
VastaaPoistaolivat tarpeellisia
:)
Hiertymiä voi myös ehkäistä ja tukalaa tilannetta lievittää laittamalla hiertymiin perinteistä perunajauhoa. On tainnut unohtua hiertymävinkkilöistä..
VastaaPoistaTerveisin Pablo Seppä