maanantaina, huhtikuuta 30, 2007

Riemukasta Vappua!

Kaikkihan me tiedämme, että vappua juhlitaan suomenhevostamma Vapun muistoksi. Vappu on suomenhevosten kantatamma, jonka nimi vilahtelee kaukana kaikkien suomenhevosten sukutauluissa. Vappu olikin esimerkillinen sankarihevonen, ja vapunpäivän kunniaksi kertaamme nyt Vapun tutun tarinan.

Vappu pelasti Suomen, kun kreikkalaiset tulivat maahamme puuhevosen sisään piiloutuneena, aikeenaan valloittaa rakas isänmaamme. Suomalaiset ottivat puuhevosen vastaan lahjana ja iloitsivat siitä.

Silloin urhea, pieni, säkäkorkeudeltaan vain 145-senttinen suomenhevostamma Vappu puuttui peliin. Se oli arvannut, että tällä puuhevosella ei ole puhtaita jauhoja pusseissaan.

Kukaan ei aluksi uskonut Vappua, olihan se niin pieni ja kitukasvuinen. Mutta Vappupa otti ja potkaisi puuhevosta kylkeen. Kyljestä alkoi valua kreikkalaisia valtoimenaan. Kreikkalaiset lähtivät juosten kohti kotimaataan. Kotimatkallaan he juoksivat Maratonin kylän läpi, mistä sai nimensä myös nykyisin tunnettu maraton-juoksu.

Ainoastaan Odysseus ei jaksanut juosta Kreikkaan saakka, vaan joutui pysähtymään Troijaan. Turhautuneena epäonnistuneesta Suomen-valloitusyrityksestään Odysseus valtasi Troijan kylän. Siitä lähtien Odysseuksen väen puuhevonen on tunnettu nimellä Troijan puuhevonen, vaikka oikeasti sitä voisi nimittää Suomen puuhevoseksi.

Kiitokset Vapulle! Vappu eli 28-vuotiaaksi ja periytti lukuisia jälkeläisiä, jotka osoittivat urheutensa mm. sotien aikana sekä tietysti ankarassa arjen työssä. Tästä syystä Vappua juhlitaan myös työn ja työläisten juhlana.

Hauskaa Vappua!

5 kommenttia:

 1. pökäle fani30/4/07 19:19

  Hei, voisitteko tehdä rotuesittelyn puuhevosesta? Pliis!! Rotu kiinnostaa minua ja ehkä joskus hankin semmoisen omaks!

  VastaaPoista
 2. Tietääkseni vappua vietetään jostain ihan muusta syystä..

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Vappu

  VastaaPoista
 3. Tän sivuen lukia1/5/07 15:23

  Muakin kiinnostaisi tuo puuhevosen rotuesittely ja se, voiko puuhevosia risteyttää muiden rotujen kanssa tai lisääntyykö ne lainkaan. Jostainhan niitä kuitenkin tupsahtelee. Entä saisiko rotuesittelyn keinuhevosista? Minua on aina kiehtonut tuo rotu, jolla käytetään hevosenkenkien sijaan joitain luistimien tapaisia härpäkkeitä jaloissa. Eihän niillä pääse eteenpäin kuin jäällä :( Heppa junnaa paikallaan kuin sillois joku yksinäisyydestä johtuva vamma.

  VastaaPoista
 4. askellajikeinuja4/5/07 21:29

  Aika ikävästi sanottu keinuhevosista :(
  Ei ne minusta ole mitenkään sairaan näköisiä vaappuessaan ees-taas. Keinuhevonen tykkää että sillä keinutaan. Paikallaan oleva keinuhevonen on surullinen aina.
  Ei varmaan kannata tulla puhumaan koko aiheesta jos ei tiedä asiasta mitään. Tiesitkö että keinuhevosten kotomaassa niillä keinuvat ihan aikuiset miehet! Sen takia ne ovat niin pieniä ja jämeriä.

  VastaaPoista
 5. tän sivuen lukia5/5/07 01:42

  En mä sanonut sitä pilkallani, Musta vaan itsestä ois ikävää, jos mun jalat ois kiinni keinuvissa luistimissa. Mut voihan olla, että keinuhevoset tykkää keinua, minulla vain ei ole tarvittavaa kykyä asettua niiden asemaan ja pohtimaan miten asia pohjimmiltaan on.

  Kertoisitko kun tiedät, että mikä on keinuhevosten kotomaa? Entä mitä keinuheppa välittää onko sen selässä mies vai joku muu? Onko se siis onnellisempi kun siellä selässä on mies, sitäkö ajoit takaa vai mitä?

  VastaaPoista

Tulosta