keskiviikkona, syyskuuta 16, 2009

Hevosalan ammattilaiset - Osa 4 - Hevoskuiskaaja

Hevoskuiskaaja on ammattilainen, joka usein kutsutaan avuksi, kun hevosen kanssa tulee ongelmia. Joku ei suostu menemään koppiin, toista ei voi kengittää ilman rauhoitusta, kolmas ei anna kiinni. Kaikki keinot on jo kokeiltu kakkosnelonen mukaanlukien, ja viimeisenä vaihtoehtona ennen koukkua kokeillaan hevoskuiskaajaa.

Humpuukiako?
Tietämättömät saattavat pitää hevoskuiskaajaa humpuukina. Siihen liitetään joskus jopa yliluonnollisia elementtejä. Salaperäisyyttä lisää hevoskuiskauksen ympärille kehittynyt uskonlahko (Monty Robertsin lahko) tai musiikin kautta levitettävä ilosanoma (Kari Vepsä).

Hevoskuiskauksen idea
Hevoskuiskaaja ei ole kuitenkaan mikään henkiolento, vaan ihan oikea ihminen. Hän eroaa muista hevosalan ammattilaisista siinä, että hän puhuu kuiskaamalla. Äänen voimakkuus ei koskaan ylitä kolmea desibeliä. Jos näin käy, kyseessä ei ole oikea hevoskuiskaaja.

Hevoskuiskaus perustuu hevosen kykyyn aistia hyvin hiljaisia ääniä. Ulkopuolisen mielestä saattaa näyttää siltä, että hevoskuiskaaja eleillään ja muulla toiminnallaan kommunikoi hevosen kanssa ja ohjaa sitä haluttuun lopputulokseen. Todellisuudessa hevoskuiskaaja kuiskaa hevoselle niin hiljaa, ettei ääni kuulu muutaman metrinkään päähän. Hevosen tarkkaavaisuus kohdistuu hiljaiseen kuiskaukseen, ja hevonen automaattisesti reagoi siihen tottelemalla kuiskaajan käskyjä.

Huonot puolet
Huonokuuloiselle tai kuurolle hevoselle hevoskuiskauksesta ei kuitenkaan ole apua.

Minustako hevoskuiskaaja?
Hevoskuiskaajaksi voi ryhtyä kuka vain. Luonnostaan hiljaisemmista ihmisistä tulee parempia hevoskuiskaajia, koska heidän äänensä voimakkuus ei kohoa vahingossakaan liian korkealle. Kovaäänisemmät voivat suosiolla ryhtyä ratsastuksenopettajiksi.


Toimeentulo
Hevoskuiskaajan työssä on mahdollisuus rikastua. Hevoskuiskaaja voi esitellä taitojaan erilaisissa tilaisuuksissa, pitää luentoja, kirjoittaa kirjoja, esittää musiikkia jne. Hevoskuiskaaja voi veloittaa esityksensä katsojilta 15-200 euroa henkilöltä, joten jos yleisöä olisi vaikkapa sata henkilöä, hevoskuiskaaja voisi netota jopa 20 000 euroa jostain tunnin mittaisesta kuiskausesityksestä. Ei ollenkaan huono tuntipalkka!

4 kommenttia:

 1. Miten mikään arvostettu hevosalan julkaisu on voinut edes harkita julkaista artikkelia
  hevoskuiskauksesta ilman mainintaa minusta!
  Lisäksi arvionne toimeentulosta on järkyttävä, mainitsemanne summat viittaavat pienituloisuuteen!
  Olen ollut maailmankiertueeni vuoksi jonkinverran estynyt antamaan lausuntoja, mutta korjattakoon se nyt.

  Valitettavasti valmentajani Ridge Galloppiaffinin ja minun tiemme erkanivat; Ridge harrastaa nykyisin Rillikyyriä eli kouluratsastusta, jossa kiinnitetään erityinen huomio silmälasien kehyksiin ja pikkurillien
  oikeaoppiseen jäykkyyteen. Lajista on tulossa hyvin suosittu, mm. Elton John on tulossa tätä sponsoroimaan, mikäli hän saa yksinoikeuden taustamusiikkeihin.

  Myös kengittäjäni Ykä Haarake on ollut pitkällä lomalla osallistuttuaan kengittäjien Kannat Kattoon - kesäseminaariin,
  mutta hänen palvelujaan en tarvitsekaan ennen talvea, sillä minä ja mustat oriini kirmaamme kesäisillä laitumilla paljain jaloin.

  Suomessa en ole lukuisista pyynnöistä huolimatta pystynyt esiintymään, sillä täällä ei löydy riittävää areenaa. Madonnan Jätkäsaaren konsertissa olisin ollut halukas esiintymään, mutta kun Madonna näki minun ja oriini pakarat Piruetin balettishortseissa, hän vetäytyi kabbalaa lukemaan ja yhteistyömme päättyi melko lyhyeen.

  Muuten liiketoimintani kukoistaa ja kehittämäni Huij-Jui-Polle-huispausmetodin videokasetit 1 - 37 sekä materiaalivihkoset
  I - XVI ovat erittäin haluttuja. Saan metodistani jatkuvaa palautetta ja ilokseni monet asiakkaani ovat laittaneet
  edistymisestään kertovia videoita myös YouTubeen. Esimerkkinä tämä sertifioitu Huij-Jui-Polle huispaaja, joka on upeasti
  saanut hevosensa vastaamaan salamannopeasti apuihin kehittämässäni kintereiden suoristus - liikkeessä, jota suosittelen jokaisen ratsukon
  tehtäväksi päivittäin:
  http://www.youtube.com/watch?v=nTCu3CG9EFc&feature=fvw

  Yst.terv.
  Jari Huij, world class horsehuisper

  VastaaPoista
 2. Pökäle ei ole arvostettu hevosalan julkaisu. Tästä johtuen emme jaksaneet edes lukea koko palautettasi. Ja videolinkkikin menee varmasti johonkin kauheaan paikkaan, jossa varastetaan ip-osoite.

  Olisimme kuitenkin kiinnostuneita haastattelemaan world class horsehuisperia esimerkiksi sähköpostitse, sillä uusi sarjamme "Hevosalan julkkikset" alkaa lähiaikoina. Ottaisitko yhteyttä esim. nettipokale@hotmail.com

  Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi7/2/10 19:09

  toi oli hyvä...osaispa itekki ku 2 hevosta on ihan kahelia ei kuuntele ja laukkailee ja pukittaa vaa ei hallitse vauhtia mutkissa eikä esteillä aina ne on polvillaa ku kompuroi...niittenkaa aina murtuu joku paikka:/oisko joku jooka vois auttaa?? lähetä viesti henna.hautakorpi@hotmail.com tonne jos osaat jotenki ees auttaa:)

  VastaaPoista
 4. Ääh. Taas joku pöljä pökäle satuilee. Vähempitietoinen saattaisi luulla, että hevoskuiskaus on tälläistä. Pökäle vain sekoittaa ihmiset. :( pökäleen perustaja ja lukijat ovat aivan nimensä veroisia; pökäleitä jokainen joka tätä lukee. :((((((((((

  VastaaPoista

Tulosta