keskiviikkona, syyskuuta 16, 2009

Rotuesittelyssä lämminvesihevonen

Lämminvesihevonen eli tutummin "lämppäri" on yksi yleisimmistä hevosroduista Suomessa, koska se ei huku.

Luonne
Lämminvesihevonen on yleensä höyrypäinen ja kuumuu helposti liikaa, jopa kiehumispisteeseen. Mikäli hevosta ei viilennetä, se voi höyrystyä kokonaan ilmaan.

Käyttö
Lämminvesihevonen on lahjakas vesiesteiden hyppääjä - todellinen vesiestetykki. Moni lämminvesihevonen on myös niittänyt mainetta raviradoilla. Lämminvesihevonen on todella nopea, etenkin jos sillä käytetään silojen sijasta vesijuoksuvyötä.


Hoito ja ruokinta
Lämminvesihevonen tarvitsee vesikarsinan. Tarhaus tapahtuu uima-altaassa. Tästä johtuen lämminvesihevosen hoito voi olla hieman työlästä talviaikaan. Markkinoilla on onneksi topattuja kumipukuja, johon lämminvesihevosen voi kääräistä talveksi. Huom! Pelkkä folio ei riitä.

Lämminvesihevosta hoidettaessa kannattaa käyttää aina kumisaappaita. On myös syytä ottaa vakuutus vesivahingon varata (hevosvakuutukset eivät kata vesivahinkoja).

Lämminvesihevoseen tulee helposti levää. Sinilevää lukuunottamatta levän kasvaminen ei ole haitallista. Myöskään piilevä ei ole vaarallista, mutta jos sitä esiintyy lämminvesihevosessa paljon, hevonen muuttuu näkymättömäksi. Levää voi torjua vesisänkyihin tarkoitetuilla levänestoaineilla.

Lämminvesihevosta ruokitaan ei-kuumentavilla rehuilla. Liiallista elektrolyyttien antamista kannattaa välttää, sillä silloin lämminvesihevosesta tulee helposti akku.

Varoitus
Lämminvesihevosoriit ja -ruunat saattavat roikottaa snorkkelia. Se ei ole vaarallista, mutta herättää huomiota tietämättömissä ohikulkijoissa.

2 kommenttia:

  1. Hobunetytsy16/9/09 13:44

    tämä lämminvesihevonen on minusta vielä ihkumpi kuin shetlanding bony, ja se on jo aika paljon sanottu!

    VastaaPoista
  2. LÄMMINVERIHEVONEN!! kuka kolmivuotias nää on keksiny!?xD repesin..

    VastaaPoista

Tulosta