perjantaina, helmikuuta 01, 2013

Ota hevonen kotiisi asumaan


Jäikö hevosesi kodittomaksi, kun jätit tallivuokran maksamatta? Menikö maine ja kukaan ei enää vuokraa karsinaa, kun häätö tuli useammaltakin tallilta? Ei hätää, hevonen kyllä saa katon päänsä päälle - asunnostasi.

On taloudellisestikin kannattavaa asua saman katon alla hevosensa kanssa. Jos esimerkiksi yksiön vuokra on 600 euroa ja hevosen tallipaikka maksaisi 400 euroa, on aivan järkevää pistää hevosen kanssa hynttyyt yhteen. Hevosen karsinaan voi aina muuttaa asumaan, mutta tila on hieman rajallinen, vaikka karsinan mitat olisivat direktiivien mukaiset. Järkevintä on siis ottaa hevonen omaan asuntoonsa. 

Hevonen viihtyy erinomaisesti tavallisessa asunnossa. Kuten karsinaankin, asuntoon kannattaa tuoda puruja kuivikkeiksi tai halutessa käyttää hevosen alla vaikkapa mattoja. Eläinsuojeluvalvoja tuskin tulee nillittämään neliöistä tai korkeudesta, kun hevonen asuu ihmisasumuksessa. Oviaukkojen koosta voi tosin tulla sanomista, mutta niitähän voi aina leventää. 

Heinät ja rehut on helppo säilyttää esimerkiksi komeroissa, vaatekaapissa, wc:ssä tai erillisessä huoneessa, mikäli huoneita on enemmän. Varusteille voi olla oma huone. Hevosta ei ole pakko päästää joka huoneeseen - esimerkiksi keittiön oven voi sulkea. Tuskin kukaan todellinen hevosten ystävä näin haluaisi kuitenkaan tehdä.

Lavuaari tai tiskiallas toimii todella kätevänä juomakuppina. Tiskipöydältä tai toisesta tiskialtaasta on helppo syöttää kaurat. Suihkussa voi viilentää hevosen jalkoja tai vaikka pestä sen kokonaan.

Isommassa asunnossa hevonen pääsee mukavasti jaloittelemaan, eikä ulkotarhaa välttämättä tarvita. Suuressa olohuoneessa voi pienemmällä hevosella vaikka ratsastaakin. Parveke on tietysti plussaa, niin hevonen pääsee halutessaan raittiiseen ilmaan.

Parkettilattia todennäköisesti kärsii hieman, mutta se on luonnollista kulumaa, sillä hevonen on luonnollinen eläin ja sen esi-isät ovat kotoisin luonnosta. Tämän vuoksi vuokraisännällä ei ole oikeutta vaatia korvauksia mahdollisesta lattian tuhoutumisesta. 

Mikäli hevosella on taipumusta puunpurentaan, kannattaa esim. oviaukot tervata, niin ne pysyvät ehjinä pidempään. 

Kerrostalossa kannattaa hevoselta riisua kengät, jotta kopina ei olisi liian voimakas ja häiritsisi naapureita. Hevoselle voi myös neuloa villasukat ääntä vaimentamaan. Hevosen villasukka on helppo tehdä liittämällä yhteen vanha patalappu ja säärystin.

Jos poistut asunnosta yöksi, muista jättää ainakin yksi lamppu päälle yövaloksi.
1 kommentti:

  1. Omakotitaloon on hyvä ottaa useampikin hevonen. Aidattu piha mahdollistaa pihattomaiset olosuhteet etenkin kesällä kun ovia ja ikkunoita pidetään muutenkin auki.

    VastaaPoista

Tulosta