sunnuntaina, tammikuuta 22, 2017

Kouluratsut lihantuotantoon


Kuvassa yksi Keski-Perän opiston edustajista 2016 Rion olympialaisten kouluratsastusluokissa.

Keski-Perän kansanopiston ruokalassa on päätetty siirtyä kokonaan hevosperäiseen ruokavalioon. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kansanopistolla tarjottava liha on peräisin hevosesta. Keski-Perän kansanopisto aikoo myös olla omavarainen lihan suhteen, sillä jos sitä ostettaisiin muualta, saattaisi joukosta löytyä ihan jotain muuta kuin hevosenlihaa. Kun liha tuotetaan opistolla, se on taatusti 100% hevosenlihaa.

Keski-Perän kansanopistolla, kuten muuallakaan Suomessa ei perinteisesti kasvateta hevosia lihantuotantoa varten. Keski-Perän kansanopistolla aiotaankin hyödyntää opiston omia opetushevosia. Opiskelijat kouluttavat opiston omat kasvatit ja muut varsat osana opiskeluaan. Kun opiskelijat opiskelevat esimerkiksi ratsutusta, he samalla opettavat hevoset kelpo ratsuiksi. Ratsuja koulutetaan yhä pidemmälle ja pidemmälle, kunnes ne ovat huippuratsuja ja osaavat kaiken. Niistä on tullut automaattihevosia, jotka johdattavat alkeisratsastajankin vaikkapa Grand Prix-luokan voittoon. Tällöin hevosesta kuitenkin tulee tarpeeton opistolle, sillä eiväthän ratsuttajaopiskelijat voi enää kouluttaa sellaista ratsua, joka jo osaa kaiken. Nämä parhaat hevoset voidaan sitten teurastaa ja niistä saadaan runsaasti ravitsevaa lihaa, sillä ne ovat fyysisesti erinomaisessa kunnossa.

Toki näillä huippuhevosilla voisi osallistua vaikkapa olympialaisiin, mutta Keski-Perän kansanopistolla ei mielellään haluta tukea olympiaratsastusta, koska niissä käytetään kankia ja kannuksia, jotka ovat eläinrääkkäystä.

Vastaavasti muutkin hevoset hyötykäytetään ruuaksi sitten, kun ne ovat saavuttaneet uransa huipun ja niitä ei enää tarvita.

Keski-Perän kansanopistolla on käynnistetty myös hanke, joka selvittää hevosperäisen ruokavalion käyttöönottoa valtakunnallisesti sekä myös globaalisti. Tavoitteena on, että hevosperäinen ruokavalio korvaisi ennen pitkää paitsi perinteisen, lihaa sisältävän ruokavalion, kuin myös kasvisruokavalion. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulosta