perjantaina, joulukuuta 18, 2009

Ex-ravureista edullista lämpöä


Viime päivinä ilmastonmuutos on ilmennyt siten, että on ollut paljon pakkasta. Pakkaskeli on ongelmallinen monilla talleilla: hevosten loimitus teettää työtä, loimituksen tarpeellisuus aiheuttaa vakavia eettisiä ja moraalisia ristiriitoja, jotka puolestaan vaativat jopa terapiahoitoa, ja sitten vielä se, että tallin vesiputket jäätyvät.

Putkien jäätyminen on hankala juttu, sillä ne voivat haljeta. Vesivahingot ja putkien korjaaminen on kallista. Talleissa ei perinteisesti suosita eristämistä ja lämmitystä, koska niistäkin tulee kustannuksia. Näin ollen talvet eletään jännityksessä - pysyvätkö putket sulina?

Paras keino välttää putkien jäätymistä on pitää hevoset sisällä. Hevoset ovat valtavia lämpöpattereita, joiden polttoaineena on kaura ja heinä. Jos hevosia ei vie ulos koko talvena, putket pysyvät taatusti sulina. Tällöin hevosia ei myöskään tarvitse loimittaa ulkoilua varten.

Jos sisällä olevien hevosten karsinat jätetään siivoamatta, paska muhii ja tuottaa lisää lämpöä. Karsinoita ei siis turhaan kannata tyhjennellä talven aikana. Tässä säästyy myös aikaa ja tallityöntekijän palkka.

Sähkön ja öljyn hinnan noustessa jatkuvasti myös kotien lämmitys on kallista. Kotiin kannattaakin hankkia pari hevosta. Esimerkiksi lämminverisiä ex-ravureita voi saada jopa ilmaiseksi, joten ne tulevat halvemmaksi kuin uusien lämpöpatterien ostaminen, tulisijan muuraamisesta puhumattakaan. Kaura ja heinä ovat halvempaa kuin polttopuut, öljy tai sähkö, joten kustannukset pysyvät alhaisina. Hevonen ei tarvitse muuta kuin ruokaa ja vettä, ja vastapalvelukseksi lämmittää kämppää. Suosituksena on jokaista yhdeksää neliömetriä kohti yksi keskikokoinen lämminverinen ex-ravuri.

Tuuheaturkkisesta ex-ravurista voi saada myös lämpimän viitan ulkoilua varten. Hevonen pitää kuitenkin lopettaa ennen kuin sen turkki voidaan hyödyntää. Silloin hevonen ei enää tuota lämpöä sisätiloissa. Lihan voi kuitenkin hyödyntää ravintona.

7 kommenttia:

 1. Myös sinkut ovat pohtineet hevoslämmityksen vaihtoehtoja:
  Katso vaikka täältä.

  VastaaPoista
 2. Hups. Siis ihan suora viittaus hevososuuteen on täällä

  VastaaPoista
 3. Sinkut ovat todellakin perehtyneet asiaan! Kannattaa lukea yllä oleva linkki!

  Lisäyksenä vielä, että hevosta ei todellakaan kannata tarhata tai liikuttaa ulkona talviaikaan, koska tällöin energiaa menee aivan hukkaan, hevoselle jopa joudutaan syöttämään enemmän rehua, jotta se pysyisi hengissä ja pystyisi tuottamaan lämpöä.

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä kanssa ei hevosia talvella ulos! Tallinpitäjän pitää omalta osaltaan osallistua ilmastotalkoisiin eikä viedä hevosia ulos lämmittämään ilmaa. Ottakaa vastuuta hei! Onko kivaa, että itsekäs tallinpitäjä vie hevoset ulos ja jäävuoret sulaa?

  VastaaPoista
 5. Anonyymi5/1/10 22:36

  Lämminverisillä ei ole talviturkkia, koska ne loimitetaan yleensä, jottei niille tule "kylmä"...

  VastaaPoista
 6. "Onko kivaa, että itsekäs tallinpitäjä vie hevoset ulos ja jäävuoret sulaa?" <---Ei ilmaston muutos siitä johu! Vaan niistä saasteista ja siitä kun sä esim. ajat autoo! Niin että kukas se itsekäs jäävuorien sulattaja on?

  VastaaPoista
 7. miksi lv hevosia mollataan,tehkää pv hevosista jotain viittoja.lv t on parhaita.....

  VastaaPoista

Tulosta