perjantaina, marraskuuta 19, 2010

Älä syötä hevosta ähkyyn


Hevosen ruokinta on periaatteessa yksinkertainen asia: hevonen tarvitsee korsirehua (heinää), väkirehua (esim. kauraa) sekä kivennäisiä. Ruuan laadussa ja määrissä on kuitenkin paljon vaihtelevuutta. On monia tapoja ruokkia hevosta, ja yhdelle hevoselle sopii yhdenlainen tapa, mutta sama tapa ei välttämättä sovi toiselle. On kuitenkin olemassa yksi nyrkkisääntö, joka kannattaa muistaa: Älä syötä hevosta ähkyyn.

Jokainen meistä varmasti tietää, miltä tuntuu, kun on ahtanut itsensä aivan ähkyyn. Herkkuja on tullut mätettyä, vaikka maha on jo kauan ollut täynnä. Maha turpoaa ja on hankala liikkua. Ähkyinen olo aiheuttaa pahoinvointia ja jopa oksentelua.

Myös hevonen voi sairastua ähkyyn. Hevosella ei ole itsekontrollia syömisen suhteen, vaan ihmisen on säännösteltävä sitä. Jos hevoselle antaa vapaasti heinää, ennen pitkää se syö kaiken. Hevosen maha täyttyy, ja se tuntee olonsa ähkyiseksi. Koska kesyhevosella on luonnolliset vaistonsa tallessa, se jatkaa kylläisenäkin syömistään sisäisen pakon ajamana. Villihevonen syö jopa 16 tuntia päivässä, joten se ei voi lopettaa syömistä. Ennen pitkää se alkaa voida pahoin. Koska hevonen ei puhu ihmisten kieltä, se ei osaa kertoa tuskaisesta olostaan, vaan syö yhä edelleen.

Koska villihevoset syövät lähes kaiken hereilläoloaikansa, monella alkukantaisella rodulla usein luonnostaan pyöreähkö maha. Urheiluhevosilla sen sijaan ei voi olla pyöreätä mahaa, sillä se olisi tiellä - esimerkiksi estekisoissa maha pudottaisi puomit, tai raveissa hevonen ei mahdu aisojen väliin. Jatkuva syöminen haittaisi myös mm. ratsastustuntien pitämistä, sillä hevosen pitäisi pystyä kiertämään kenttää jopa muutaman tunnin kerrallaan ilman ruokailutaukoja. Satulavyöt eivät menisi kiinni, ja aina olisi oltava ostamassa uusia, pidempiä ja kalliimpia vöitä. Ennen pitkää hevonen lihoisi niin, ettei mahtuisi enää karsinan ovesta ulos, vaikka se olisikin mitoitettu uusien EU-säännösten mukaiseksi. Vapaan heinän tarjoaminen on siis hevoselle pelkästään haitaksi.

1 kommentti:

Tulosta