tiistaina, marraskuuta 30, 2010

Talvi yllätti hevosenomistajat

Talvi saapui tuttuun tapaan kylmänä ja valkoisena. Moni vielä laiduntava hevonen etsii tallipaikkaa, osalta on mennyt tallipaikka alta esimerkiksi maksamattomien vuokrien tai tallinpitäjän "alanvaihdoksen" vuoksi. Nyt Suomessa on paljon hevosia, joita uhkaa kodittomuus.

Huolestuneet hevosenomistajat toki yrittävät löytää hevosilleen uutta kotia. Hevosia tarjotaan ylläpitoon. Vuokraajan ei siis muuta tarvitse kuin hommata hevoselle tallipaikka, ruokkia ja hoitaa se sekä huolehtia kengityksistä, madotuksista ja mahdollisista eläinlääkärikuluista. Usein ylläpitoon tarjottavat hevoset ovat kouluttamattomia ex-ravureita, varsoja tai "pikkuvikaisia", jolloin niillä ei välttämättä voi esimerkiksi ratsastaa. Tämän vuoksi niitä helposti syrjitään, eikä monikaan suostu ottamaan tallilleen toisen hevosia ilman maksua.

Mikä nykyajan tallinpitäjiä vaivaa, kun nämä ylläpitohevoset eivät kelpaa? Itsekkäästi vain ajetaan omaa etua ja hoidetaan omat hevoset, muttei suostuta ottamaan toisen hevosta omaan talliin ilmaiseksi, vaikka tilaakin olisi. Ja vaikkei olisi, kyllä sitä pystyisi järjestämään, jos vaan tahtotila olisi oikea. Tallin nurkalle olisi helppo hankkia vaikka siirtotalli ja pihapiiriin vetää langat uutta tarhaa varten, ellei uusi tulokas sopisi muiden joukkoon.

Toiveajattelua. Kodittoman hevosen omistajalla ei välttämättä ole muuta vaihtoehtoa kuin laittaa hevosensa monttuun. Mutta kuka sen montun kaivaisi? Eipä löydy kaivajiakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulosta