torstaina, marraskuuta 11, 2010

Varsan vieroittaminen on eläinrääkkäystä

Syksyn mittaan on tapana erottaa keväällä syntyneet varsat rakkaista äideistään. Tamma ja varsa ovat saaneet viettää kesän laitumella autuaan tietämättöminä tulevaisuuden väkivaltaisista raakuuksista. Yhtenä päivänä ne kuitenkin erotetaan: varsa nakataan eri karsinaan kuin emänsä - ilman ennakkovaroitusta, ilman minkäänlaista totuttelua.

Tammalla ja varsalla on erittäin läheinen suhde, ja niiden erottaminen on erittäin traumaattista molemmille osapuolille. Varsa ja emä huutelevat hädissään toisillensa ihmisten naureskellessa niiden "typerälle" käytökselle. Jopa ihmislasten äidit, joiden viimeistään voisi kuvitella kykenevän samaistumaan tammaan, jolta väkivalloin riistetään sen ainoa lapsi, pitävät vieroitusmenettelyä täysin oikeana toimintatapana.

Jotkut sijoittavat tamman ja varsan aluksi viereisiin karsinoihin, ja päivät ne saavat edelleen tarhata yhdessä. Ennen pitkää varsa kuitenkin hivutetaan kauemmaksi emästään, ja usein ne päätyvät eri talleihin. Kun varsa on myyty, se ei enää koskaan näe emäänsä.

Ei riitä, että varsa ei ole koskaan nähnyt isäänsä - ei edes valokuvaa - varsan kiintymyssuhde emäänsä katkaistaan yllättäen ja pysyvästi. Ei ihme, että ihmisillä on vaikeuksia käsitellä hevosiaan, sillä varsaikäisenä tapahtunut perusturvallisuuden järkyttäminen jättää taatusti jälkensä hevoseen kuin hevoseen.

Kun siis kohtaat "ongelmahevosen", otapa selvää sen taustoista. 100% todennäköisyydellä se on raa'asti vierotettu emästään noin puolen vuoden ikäisenä tai viimeistään vuotiaana. Ostamalla varsana vieroitetun hevosen tai tamman, joka on ennestään varsonut, osallistut itse eläinrääkkäykseen.

Kuulostaako pahalta? Jos kuulostaa, lisää Facebook-statukseesi seuraava teksti:
"Varsan vierottaminen emästään on eläinrääkkäystä. 97% ystävistäni ei kehtaa kopioida tätä väitettä statukseensa. Ole sinä yksi niistä tosiystävistäni, jotka uskaltavat."

9 kommenttia:

 1. Heppatalli.netissä tästä onkin keskustelua:

  Lähettäjä: *
  Päivämäärä: 11.11.10 18:23:30

  Aloittaja varmaan on katselluyt vain yhden varsan tallien rääkkäysvieroitusta.

  Meillä on onneksi ollut aina varsoille heti toisten ikäisten seuraa kun vieroitetaan.

  Varsojen laitto porukkaan tekee vieroituksesta niille huomattavasti helpompaa ja laumaelo myöhemmin niistä sosiaalisia.

  Tammat tietenkin huutavat varsojensa perään, mutta niitäkin on ollut useampi sitten huutamassa.

  Lähettäjä: hehee
  Päivämäärä: 11.11.10 18:36:33

  Maailmanparantajat taas liikkeellä.
  Siis omg, ei ole edes isästään valokuvaa nähnyt. :OOO


  Lähettäjä: beee
  Päivämäärä: 11.11.10 18:43:10

  Jos varsalle antaisi perhepotretin mukaan uuteen kotiin, samaan kuvaan isä, äiti ja mielellään sisaruksetkin? Helpottaisiko eron tuskaa?

  No juu, on se minusta rankkaa ja surullista katsottavaa kun varsa huutaa emänsä perään hädissään.

  VastaaPoista
 2. Haloo kommentoijat löysätkää nyt vähän pipoa!!

  VastaaPoista
 3. Oiiii, en ole tullut ajatelleeksikaan! Minulla on vanha ponitamma, jolla on 13 varsaa. Auttaisiko vielä asiaa, jos rakentaisin ison karsinan, johon mahtuisi isiä lukuunottamatta muu perhe? Mitenkäs sitten kun siellä on 2 oria, pari ruunaa ja loput tammoja? Sujuuko silti perheen yhdessäelo sopuisasti ilman ei-toivottua uutta jälkikasvua?

  VastaaPoista
 4. Jos luonnossa hevonen vierottaa varsan lähemmäs vuoden ikäisenä, niin hiukka omituiseltahan se tuntuu, että me kaiken paremmin tietävät ihmiset menemme sen tekemään huomattavasti aikaisemmin.
  T: Sanni Bachmann, KTM 33v., Helsinki

  VastaaPoista
 5. Nauroin kommenteille enemmän ku itse "artikkelille".. Haloo ihmiset.. :D

  VastaaPoista
 6. hei halooooooooo!
  tää on pökäle blogi, ei iltasanomat!!!! O_O

  VastaaPoista
 7. Varsa vierotetaan puolvuotiaana, taallilla mil käyn on vähintään 3 varsaa samaan aikaan. ekana puolvuotiaina ne laitetaan vierekkäisiin karsinoihin ja päivisin samalle laiitumelle. sitte vierekkäis karsinois edellee ja vierekkäisii laitumii. ja koskaa varsa ei oo yksin. mun mielest on oikeesti eläinrääkkäyst jos ei mitenkä vieroteta, vaan yhtäkkii varsan ollessa alle puolvuotias tamma tai varsa viedään pois, toiselle tallille, yks vuosi niin kävi ja tamma muutti peltoaukean toiseen päähän. varsa karkas ja vaelsi 2km peltoteitä ojien yli ja peltojen poikki äitinsä luo... ei kannata vierottaa jos ei oikeesti osaa.

  VastaaPoista
 8. se ei ole mitään eläinrääkkäystä, eläispä ite äitisä kanssa loppuelämänsä, ja sillä on myös vaaransa jos tamma on siitostamma, ja se saa uuden varsan, siinä on vaaroja, isäni tietää... :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi2/1/13 16:58

  Tiedoksi vaan teille kaikille jotka tähän uskoo, tamma vieroittaa itse varsansa, eikä päästä sitä enää nisälle. Eläinrääkkäystä on vain, jos varsa otetaan itse tammalta pois vielä, kun tamma imettää sitä. pelkkiä vitsejä koko sivusto täynnä!

  VastaaPoista

Tulosta