tiistaina, helmikuuta 09, 2010

Apua lastaukseen

Hevosen lastausongelmat ovat hyvin yleisiä. Hevonen ei suostu menemään koppiin, ja lastaus voi kestää tuntikausia, eikä välttämättä sittenkään onnistu muuten kuin rauhoitettuna. Hevonen on tyhmä eläin, sillä se voi pelätä kuljetusautoa tai -kärryä, vaikkei se ole ollenkaan vaarallinen. Sehän on vain kuljetusväline, joka liikkuu tasaisesti pyörillä ja vie hevosen paikasta A paikkaan B. Hevonen ei tätä kuitenkaan ymmärrä, vaikka rautalangasta vääntäisi. Köyhillä hevosenomistajilla ei ole varaa pyytää Kari Vepsää kuiskaamaan hevosta kyytiin, joten hevonen on saatava sinne omin avuin.

Hevosalan asiantuntijaraadin vinkeistä koottu opas auttaa lastausongelmissa. Enää ei tarvitse pohtia erilaisia vaihtoehtoja, nyt vaan kokeilemaan seuraavia:

1. Anna hevoselle aikaa. Jotkut lastaajat päivittelevät puolitoistatuntista lastaussessiota, mutta aivan hyvin lastaukseen voi varata vaikka kokonaisen viikon. Hevosella on iso pää, joten se tarvitsee aikaa voidakseen pohtia lastausta eri näkökulmista.

2. Käytä kakkosnelos-menetelmää eli nikkaroi kakkosnelosesta aita, joka johdattaa hevosen koppiin. Aidanteko-ohjeita löytyy mm. Tee itse- ja Meidän Talo- lehdistä. Jos teet aidasta pyöreän, siitä tulee pyöröaitaus, ja näin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

3. Maiskuta. Osaatko itse oikean maiskutustekniikan? Ehkä syy lastausongelmiin onkin sinussa. Maiskutusta on syytä harjoitella. *Maisk* .

4. Syötä hevoselle pullaa. Hevoset tykkäävät pullasta. Jos pulla ei maistu, sen täytyy olla pahaa. Käänny äidin, anopin tai leipomon puoleen.

5. Liinat. Ethän vain ole unohtanut liinoja? Ennen lastausta hevoselle puetaan kuljetussuojat, loimi, häntäsuoja ja suitset, joista irroitetaan ensin ohjat ja sitten kuolaimiin kiinnitetään liina. Seuraavaksi kiinnitetään irronneet kuljetussuojat. Hevonen talutetaan liinalla koppiin, jossa liina irroitetaan, kiinnitetään yksi irronneista kuljetussuojista, laitetaan ohjat takaisin kuolaimiin kiinni, kiinnitetään toinen irronnut kuljetussuoja, riisutaan suitset, nostetaan hevosen jalkaa jotta saataisiin pudonnut kuljetussuoja sen kavion alta, kiinnitetään kuljetussuoja, ja puetaan riimu. Tässä välissä kiinnitään seuraava irronnut kuljetussuoja.Tämän jälkeen hevonen kiinnitetään riimusta koppiin, kuljetussuojien kiinnitykset tarkistetaan, loimi oiotaan, siivotaan paskat lastaussillalta ja vaihdetaan puhdas häntäsuoja.

6. Raippa. Sano hevoselle, että se saa raipasta, jos ei se suostu menemään kyytiin.

7. Pue hevoselle kaulapanta. Mehän tiedämme, että koirat ovat tottelevaisia eläimiä. Koirilla on usein kaulapanta. Pue hevosellekin kaulapanta, niin siitäkin tulee tottelevainen eläin ja se kävelee koppiin.

8. Keskustele, keskustele ja keskustele. Muista puhua hevosen kieltä.

9. Jos hevonen heittäytyy makuulle, se on väsynyt. Anna hevosen levätä.

10. Neljä vahvaa miestä kantavat normaalin ex-ravuri-lämminverisen kyytiin, jos ei se osaa sinne omin jaloin kävellä. Pyyhi räkä miesten poskilta.

1 kommentti:

  1. No olipa ohjeet! Muita voin epäilläkin, mutta tuo ysi neuvo oli sentään paras muuten.

    VastaaPoista

Tulosta