keskiviikkona, helmikuuta 03, 2010

Verotus hevosalalla

Hevosalalla verojen maksua vältellään viimeiseen saakka, mutta aina löytyy uusia, innokkaita hevosalan yrittäjiä, jotka keksivät kinkkisiä kysymyksiä yritysverotukseen ja arvonlisäveroon liittyen. Pökäle päätti ottaa asiakseen selvitellä yleisimpiä verotukseen liittyviä kysymyksiä hevosalalla. Jos näiden tietojen jälkeen jää vielä epäselvää, kannattaa ottaa suoraan yhteys Pökäleen veroneuvojaan sähköpostitse: nettipokale@hotmail.com.

Joudunko maksamaan arvonlisäveroa, kun minulla on pieni viiden hevosen talli?
- Viiden hevosen tallin omistajan on maksettava arvonlisäveroa 8500 euroa vuodessa.

Joudunko maksamaan arvonlisäveroa, kun ostin hevosen, joka maksoi 9000 euroa?
- Kyllä, sinun tulee maksaa arvonlisäveroa joko 8% tai 22% riippuen siitä, onko hevonen ratsu vai ravuri. Sinun tapauksessasi maksettavaa tulee siis joko 720 tai 1980 euroa, ja vero on maksettava viimeistään kohdekuukautta seuraavan toisen kuukauden 15. päivänä. Mikäli ostit hevosen hevosen ravinnoksi, maksettavaa tulee 1080 euroa, sillä ruoan arvonlisäveroprosentti on 12.

Epäilen, että naapurini ei maksa veroja, vaikka hän pitää hevostallia. Mitä teen?
- Verojen maksamatta jättäminen on vakava rikos. Jos olet hänen lähin naapurinsa, olet yhteisvastuullinen hänen veroistaan eli niin sanottu äänetön yhtiömies. Joudut maksamaan arvonlisäveroa 8500 euroa.

Perustin hevostallin, mutta minulla ei ole yhtään liikevaihtoa. Mistä tiedän, kuinka paljon minun täytyy maksaa veroja?
- Voit vähentää tulot menoista ja kertoa myyntisaamiset 22%:lla.

Voinko hakea huojennusta, kun tuloni ovat alle 22500 euroa?
- Kyllä. Voit maksaa huojennukset veronpalautuksina verottajalle 31.12.2010 mennessä.


Valmentajani vaatii minulta täyttä maksua 50 euroa kerta, vaikka olen itsekin alv-verovelvollinen ja siten voin vähentää arvonlisäveron omissa ostoissani. Nyt hän on kieltäytynyt tulemasta tallille. Mitä voin tehdä?
- Valmentajasi on selvästikin tehnyt veropetoksen. Voit tehdä hänestä vähennyskelvottoman.

Yksi vuokralaisistani ei ole maksanut karsinavuokraa kolmeen kuukauteen. Mitä teen?
- Voit vaatia verotarkastajaa tarkistamaan kirjanpitosi ja tekemään tilinpäätösviennit, jotta saat taseen täsmäämään.

Käyn tunneilla 12 hevosen ratsastuskoulussa, jossa ainakin kolme hevosta on Saksasta tuotuja. Ratsastan enimmäkseen näillä kolmella hevosella. Ratsastuskorttini maksulapussa on kuitenkin merkintä "sis.alv.22%", vaikka eikös Saksassa arvonlisäveroprosentti ole 7?
- Koska tallilla on 12 hevosta ja niistä 25% on Saksasta, tallin liikevaihto on varmasti yli 8500. Voit siis vähentää puolet ratsastustuntiesi hinnasta verotuksessa.

Haluaisin ostaa hevosen, mutta minulla ei ole rahaa. Mitä teen?
- Voit perustaa yrityksen ja ostaa hevosen yrityksellesi. Näin ollen voit myös vähentää kaikki hevosesi kulut (karsinavuokra, ruoat, kengitys, varusteet, ell-kulut jne.) verotuksessa eikä itsellesi tule kuluja hevosen pidosta.

Olen tallityöntekijä eräällä melko tunnetulla valmennustallilla. Huomasin juuri palkkakuitista, että työnantajani ei ole pidättänyt arvonlisäveroa palkastani ollenkaan. Mitä teen?
- Voit tehdä työnantajastasi veroilmoituksen. Sen voi tehdä myös nimettömänä.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi3/2/10 17:34

    Hieno juttu! Toivottavasti tämä nyt tavoittaa koko hevosalan, niin moni mieltä askarruttanut kysymys selviää lopultakin.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi7/2/10 10:08

    Eeppistä Pökälettä!

    VastaaPoista

Tulosta