tiistaina, helmikuuta 02, 2010

Hevosen kanssa lumitöihin

Hevosenomistajat ovat tunnetusti köyhiä, ja usein ainoa tapa ansaita hieman taskurahaa on myydä hevonen teuraaksi.

Nyt olisi toinenkin vaihtoehto. Kun lumimyrsky yllättää, eivät aura-autot ehdi joka paikkaan. Silloin kannattaa valjastaa hevonen lumiauran eteen ja pistää se oikeisiin töihin. Esimerkiksi Porvoossa hevosenomistajille maksetaan aurauspalkkiota, jos he luovuttavat hevosensa varusteineen aurauskalustoksi.

Muualla maassa auraushommia voi tehdä ihan oma-aloitteisesti itse. Tarvitaan vain hevonen, valjaat ja lumiaura. Jos hevosvetoista lumiauraa ei omasta takaa löydy, sen voi itse tehdä. Reen eteen on helppo nikkaroida vaikkapa puinen aura. Jos rekeä ei ole, senkin voi tehdä itse puusta ja raudankappaleista. Kiinnitä istuimeksi olohuoneen lepotuoli - sen muhkea selkänoja suojaa selkääsi viimalta.

Jos reen nikkaroiminen tuntuu vaikealta, myös potkukelkka tai pulkka soveltuu käyttöön, tosin aurasta täytyy sitten tehdä pienempi, jolloin aurauksen tehokkuus hieman kärsii.

Puskapollen kanssa on kätevää aurata lähiseudun pikkutiet, mutta moottoriteiden auraus kannattaa jättää isommille valjakoille. Ei haittaa, vaikka hevonen ei ole tottunut vetämään auraa tai rekeä perässään, sillä se oppii sen heti. Niinhän ravuritkin opetetaan ajolle - kerralla valjaat päälle, kärry perään ja menoksi. Harva hevonen jää paikalleen saati juoksee takaperin.

Muista kääriä hevonen folioon ennen auraushommiin lähtemistä, jotta vältyt turhilta eläinsuojeluilmoituksilta. Kannattaa lisäksi muistaa, että hangessa ainoa sallittu askellaji on käynti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulosta