torstaina, joulukuuta 07, 2006

Mikä on hevosnomi?

Pökäleen toimitukselta kysellään aika ajoin, että mikä on hevosnomi, onko se jokin ammattinimike tai tutkinto, ja voiko sellaiseksi opiskella. Laaja-alainen hevosasiantuntija, hevosnomi Irmeli Ala-Saikkonen Keskiperän kansanopistolta vastaa kysymyksiin.

Hevosnomi on hevosalan tutkinto, jonka voi suorittaa vain Keskiperän kansanopistossa. Opintoihin kuuluu seuraavat kokonaisuudet:
- hevosten terveys: anatomia, fysiologia, patologia, hevoslääketiede, lääkintä, ruokinta, kengitys, vaihtoehtoiset hoitomuodot sekä ihmeparannus
- hevosten kasvatus ja koulutus: hevosjalostus ja sen historia, tavoitteet, teoria ja käytäntö; varsan kasvatus ja koulutus ravuriksi, esteratsuksi, kouluratsuksi, laukkaratsuksi, maastoratsuksi, matkaratsuksi, alastonratsuksi, pullaponiksi, pooloponiksi sekä lihakarjaksi, ja käytännön jaksolla jokainen opiskelija kasvattaa varsoja näihin jokaiseen eri tarkoitukseen
- opetus- ja valmennusjakso:
opiskelijat saavat valmiudet toimia ratsastuksenopettajana, ratsastuksenohjaajana, ratsuvalmentajana, ratsuttajana, ravivalmentajana, raviohjastajana, jockeynä, hevospoolon pelaajina sekä tietysti eläinlääkäreinä, tutkijoina ja hevosalan opettajina kaikissa mahdollisissa oppilaitoksissa ja opistoissa. Lisäksi tarjolla on monenlaisia, valinnaisia lisäjaksoja, joilla opiskelijat saavat täydentää tutkintoaan. Tällä hetkellä esimerkiksi Irmeli opiskelee rotuoppia.

Koulutuksen kesto on kolme päivää, mutta jos opiskelija kerää lisäkursseja, saattaa valmistuminen venyä hieman pidemmälle. Jotkut ovat opiskelleet jopa viisi päivää.

Opiskelun ohessa suoritetaan näyttötutkintoja. Oheiselta videolta voimmekin katsoa erään oppilaan näyttötutkinnon suorituksen. Kyseinen opiskelija on kasvattanut ohjaamansa hevosen solutasolta saakka ja nyt hän esittelee arvioitsijoille, mitä on hevoselle opettanut.




Irmeli Ala-Saikkonen toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi Keskiperän kansanopistoon. Seuraavat opiskeluryhmät aloittavat vuodenvaihteessa. Hakuaika on 24.12. saakka ja lisätietoja asiasta voi kysyä omalta opolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulosta