maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Gotlanding Bony / Ruzzi


Tänään rotuesittelyvuorossa on Gotlanding Bony eli Ruzzi. Gotlandin Bony on gotlandingilainen, ja rotu on jalostettu Gotlanding Sheep-lampaista. Sen vuoksi Gotlanding Bonyt ovat lampaiden ystäviä. Jokaisella Gotlanding Bonyllä on oma henkilökohtainen lammasystävä.

Gotlanding Bonyt tulevat Suomeen gottikärryillä. Niiden ei tarvitse uida niin pitkää matkaa kuin Shetlanding Bonyjen (jotka saapuvat uimarengasta käyttäen) tai Iislanding Bonyjen (jotka saapuvat jäälautalla tai jäätelöautolla).

Gotlanding Bonyjen käyttö

Gotlanding Bonyt ovat hieman harvinaisempia kuin Shetlanding Bonyt. Gotlanding Bonyja käytetään ratsastuskoulussa ponien sijasta. Niitä on hankittu ratsastuskouluihin siksi, että oppilaat ymmärtäisivät kavioeläimen kykenevän liikkumaan oman tahtonsa mukaisesti.

Vapaa-ajallaan Gotlanding Bonyt syövät koko ajan. Joskus niitä hankitaankin ihan sen takia, että talliin on kertynyt ylimääräistä heinää ja kauraa.

Tummat ja vaaleat Gotlanding Bonyt

Tummat Gotlanding Bonyt tykkäävät hypätä esteitä. Jos kentällä on kaksi estettä, tumma Gotlanding Bony hyppää molempien yli.

Vaalea Gotlanding Bony ei hyppää, vaan juoksee näiden kahden esteen keskeltä poikkisuuntaan. Sen jälkeen vaalea Gotlanding Bony juoksee syömään.

Gotlanding Bonyn hoito

Gotlanding Bonyja hoitaessa on muistettava, että niiden kanssa kommunikoidaan ruotsin kielellä. Ne eivät siis ymmärrä suomea ainakaan aluksi. Siltä varalta, että löydät gottikärryt, joka on täynnä Gotlanding Bonyjä, tässä on pieni suomi-ruotsi-sanasto, jotta pääsette alkuun. Ajan mittaan Gotlanding Bony oppii suomenkin kielen.
Vesi = Vatten
Kaura = Havre
Talli = Stall
Ratsastaa = Rida
Gotlanding Bony = Gotlanding Bony
Varusteet

Gotlanding Bonyihin voi kiinnittää rusetteja, mutta koska Gotlanding Bony on Shetlanding Bonya hieman isompi, pitää rusettienkin olla hieman isompia.

Gotlanding Bony ei tarvitse suitsia eikä mitään muutakaan päävehjettä, sillä se menee joka tapauksessa sinne, minne itse haluaa, todennäköisimmin syömään. Jossain on nähty ruoho-ohjaa Gotlanding Bonyn käytössä, mutta kuten Gotlandingissa on tapana sanoa, "Kun Gotlanding Bony syö, niin Gotlanding Bony syö" , mitä tuo sananlasku sitten tarkoittaakaan.

Mistä oma Gotlanding Bony?

Gotlanding Bonyja voi löytää lammaslaumoista. Etsi lähin lammaslauma ja valitse joukosta sopivat Gotlanding Bonyt. Nosta Bonyt gottikärryihin ja kuljeta kotiin.

---------------------------------------------------------------------
Haluatko kertoa omasta hevosestasi tai suosikkirodustasi? Ota yhteyttä Pökäleen toimitukseen (nettipokale@hotmail.com), ja kerro hevosestasi tai suosikkirodustasi. Kokoamme juttusarjaa, joka kertoo erilaisista hevosroduista. Voit kertoa omasta hevosestasi, sen rodusta yleensä, sen historiasta, ominaisuuksista, mitä sen kanssa tehdään, mitä se syö, miten se ääntelee, mitä se ajattelee, kuinka lujaa se kulkee ja ennen kaikkkea: kuinka painavia ratsastajia se jaksaa kantaa selässään.

6 kommenttia:

  1. Mitä puppua? Olen hypännyt voikolla russilla esteitä eikä se mennyt syömään!!!!!1!!

    VastaaPoista
  2. Hei pliiz, kertokaa jo nev phoretzista jooko!!!!111!

    VastaaPoista
  3. joo mäki haluan lukee nyyforestingbonysta juttua! ja näistä:

    gonnermaranbony
    haflingingbony
    welssingbony
    finlandingbony (eli finlandingsmåålhorze)
    norglandingbony (eli vuoningbony)

    VastaaPoista
  4. No niin,tästähän se selviski,miksi tuon ruzzin kans on ollu ongelmia.En ole puhunu sille ruotsia.Pitää heti lähteä ostamaan sanakirja!!

    VastaaPoista
  5. Noniin, tämähän selvensi taas monta asiaa. Meidän gotlandinginbonyn kanssa on ollut "pieniä" kommunikointiongelmia, siispä ruotsinsanakirja taasen käteen. Myös kommunikoinnissa gotlandinginponyjen ja shetlandinginponyjen välillä on ollut kahinointia. Liekö tämä kulttuurieroista? Shetlandinginponyt ovat enemmälti mieltyneet lehmykäisiin, kun taas ruzzi lampaisiin. Isot paikalliset älvee-ravurinraaskut taas ovat olleet niin pihalla bonyjen mielenliikkeistä että ohituksetkin tiellä tapahtuvat ojia myöten.

    VastaaPoista
  6. Miksei missään mainita raviruzzeista :(

    VastaaPoista

Tulosta