keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Norglanding bony eli Vuoningbony

Norglanding bony eli vuoningbony on esihistoriallinen bony. Se polveutuu omista esi-isistään, eli on siis hyvin vanha rotu. Bonyt elivät aikoinaan viikinkien bonnyina, mutta kun viikingit kyllästyivät järjestämiinsä oritappeluihin, alkoivat Norglanding Bonyt kaipaamaan muuta säpinää.

Vuoningbonyjen käyttö

Norglanding Bonyt laskeutuivat vuonoja pitkin merelle ja kelluivat Suomeen, sillä niillä on uimarenkaat omasta takaa. Suomessa Norglanding Bonyja alettiin kutsua Vuoningbonyiksi. Suomessa näiden vankkojen Vuoningbonyjen rooli on toimia malleina tynnyrisaunoille. Tynnyrisaunojen valmistajat tutkivat ja mittaavat Vuoningbonyjen erinomaisen hyvinmuodostuneita mahan muotoja, joiden perusteella he voivat suunnitella käytännöllisiä ja tilavia tynnyrisaunoja. Vuoningbonyn tunnistaa paitsi mahan perusteella, myös värin perusteella, sillä ne ovat kivan värisiä. Muilla bonyillä ei esiinnykään näin hauskaa väriä.

Hoito ja ruokinta

Vuoningbonyihin ei missään tapauksessa kiinnitetä rusetteja, sillä viikingit aikoinaan kielsivät sellaisen. Vuoningbonyjen harja leikataan lyhyeksi, jotta siihen ei vahingossakaan tartu rusetteja.

Vuoningbonyt ovat vahvoja, ja siksi ne tarvitsevat paljon proteiineja. Proteiinia on mm. pavuissa. Vuoningbonyjen herkkuruokaa onkin papusoppa. Aktiiviset vuoningbonyt, kuten painonnostoa tai kuulantyöntöä harrastavat bonyt saattavat tarvita lisäravinteena proteiinia esimerkiksi jauheen muodossa.

Vuoningbonyn luonnollisin asuinpaikka on tynnyrisauna, jonka viereen on kaivettu vuono (Suomessa kun ei ole vuonoja).

Oman vuoningbonyn hankinta

Kun vuoningbonyt kelluvat Suomeen, ne hakeutuvat jokien lähelle ja pyrkivät kellumaan jokia pitkin ylävirtaan. Jokin onkin hyvä paikka löytää oma vuoningbony. Aseta haavi jokeen ja odota, että vuoningbony kelluu siihen. Jos haluat useamman bonyn kerralla, kannattaa käyttää isoa haavia.

---------------------------------------------------------------------
Haluatko kertoa omasta hevosestasi tai suosikkirodustasi? Ota yhteyttä Pökäleen toimitukseen (nettipokale@hotmail.com), ja kerro hevosestasi tai suosikkirodustasi. Kokoamme juttusarjaa, joka kertoo erilaisista hevosroduista. Voit kertoa omasta hevosestasi, sen rodusta yleensä, sen historiasta, ominaisuuksista, mitä sen kanssa tehdään, mitä se syö, miten se ääntelee, mitä se ajattelee, kuinka lujaa se kulkee ja ennen kaikkea: kuinka painavia ratsastajia se jaksaa kantaa selässään.

Olethan tutustunut myös aikaisempiin rotuesittelyihin:
Gotlanding Bony
Iislanding Bony
Shetlanding Bony

8 kommenttia:

  1. Sitä vaan, että on kyllä väärin kirjoitettu tuo nimi, kun se on Norlanding bony. Vain amatööri kirjoittaa -landingin.
    Muuten ihan kiva, sellasta kysyisin, et miksei teil oo enempää kuvia hevoisista? Voisko joskus olla mukana juliste? Tai edes tarroja??+

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedoista! Kaikkitietävä hevosnomi Irmeli Ala-Saikkonen ei ole tänään töissä, eikä käytössämme ollut hevostalli.netin asiantuntijaraatia, joten tällainen virhe pääsi lipsahtamaan. Korjaamme sen ensi tilassa.

    Hyvä idea laittaa julisteita ja tarroja! Taidammekin tehdä lähipäivinän juliste-extran, ja jossain vaiheessa myös tarroja!

    Terveisin Pökäleen toimitus

    VastaaPoista
  3. Tulipa tuosta mieleen oiva Onni -poni, joka juuri vuonoisella olemuksellaan oli niin mainio. :) Montakohan vuotta siitäkään on aikaa... Täytynee etsiytyä jossain vastaavan ihanuuden lähelle ja lähettä Onni ponille lämpöisiä ajatuksia.

    VastaaPoista
  4. tuo kuvan hevonen näyttää tutulta - kuka se on?

    VastaaPoista
  5. Hei Håkan! Se on yksi Norglanding Bony eli Vuoningbony. Ne kaikki näyttävät tutuilta, koska ovat saman näköisiä. Kun tunnet yhden, tunnet kaikki.

    Terveisin Pökäleen toimitus.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi6/8/08 23:57

    voinko ajatella asuvani Norjassa, kun naapurissani käyskentelee vuoningpony?

    VastaaPoista
  7. Voit ajatella. Suomessa on ajattelunvapaus, toisin kuin esim. Norjassa.

    VastaaPoista
  8. Nordlanding bonyt ovat oivia tätiratsuja. Niillä on hyvä ruokahalu ja ne eivät ole liian nopeita. Tavella ne kasvattavat ylleen Nordlandingvillakarvan jota voi letittää ja harjata. Nordlandingin kyydistä täti ei landing liian korkealta.

    VastaaPoista

Tulosta