perjantaina, syyskuuta 22, 2006

Piffi- ja paffiseminaarin satoa

Turha hienostelu pois

Keskiperän kansanopistolla järjestetyssä seminaarissa käsiteltiin piffiä ja paffia, niiden sujumista ja mahdollisia ongelmakohtia. Seminaari oli kaikin puolin antoisa ja mukava, ja aihetta käsiteltiin laajalti eri näkökulmista. On tärkeää ymmärtää, että piffi- ja paffiasioiden kanssa on turha hienostella. Ne kuuluvat niin huippuratsukoiden kuin tavallisten pullaponienkin arkeen.

Ammattilaisratsastajan ja -mallin kokemuksia

Ratsastaja Marko Djörs aloitti seminaarin kertomalla ratsastusammattilaisen ja mallin kokemuksia siitä, miltä tuntuu, kun paffia alkaa pukkaamaan kesken tärkeiden koulukisojen. Paffin ajoitus ei useinkaan ole täysin onnistunut, ja on todella harmillista, kun se tapahtuu väärässä paikassa väärään aikaan.

Paffiongelma on tavallinen myös jokapäiväisessä elämässä, kun paffit tulevat maneesissa, pesupaikalla tai kuumetta mitatessa, ja piffit esimerkiksi heinäkasaan tai juuri, kun ollaan saavuttu puhtaaseen karsinaan.

Miten selviytyä piffi- ja paffiongelmista

Ratsastusanatomisti Borneo Yläkari-Alakari korosti ergonomian tärkeyttä. Kun piffi ja paffi tulee väärään paikkaan, ainoa mahdollinen selviytymistapa on asianmukainen varustus sekä oikeat otteet, jotta esimerkiksi loukkaantumisilta vältyttäisiin. Kevyt talikko ja riittävän suuri ämpäri tai kottikärryt riittävät ensihätään, mutta olisi syytä perehtyä myös oikeaan asentoon ja liikeratoihin. Yläkari-Alakarin johdolla tehtiin harjoituksia, joiden avulla on mahdollista saavuttaa turvallinen työskentelyasento niin piffien kuin paffienkin korjaamiseen.

Tulpastako ratkaisu?

Hevosnomi Irmeli Ala-Saikkosen lääke piffi- ja paffiongelmiin olisi tulppa. Tulppa ei saanut kannatusta seminaariväeltä, sillä sitä ei ole juurikaan kokeiltu käytännössä. Tulppa edustaa kuitenkin uutta näkökulmaa, ja sen mahdollisuudet kannattaa selvittää. Irmeli Ala-Saikkonen esitteli tulpan prototyyppiä, ja hänen kauttaan on mahdollista tilata tulppia kokeilukäyttöön.

Perästä kuuluu

Keskiperän kansanopistolla iloitaan seminaarin saavuttamasta suosiosta. Avoimille hevosalan asiantuntijapäiville on kysyntää Suomessa, ja Keskiperän kansanopisto aikoo tulevaisuudessakin järjestää vastaavia seminaareja. Yleisöä oli kertynyt runsaasti, peräti 185 vierasta. Mukana oli myös ulkomaalaisia, ja kaukaisimmat vieraat saapuivat kaukaa Kaukaasiasta.

1 kommentti:

  1. Oppiiko hevonen ulostamaan käskystä. Koirat oppii ainaskin. Tärkeää tämä on erityisesti nopeudessa kilpaileville koirille.

    VastaaPoista

Tulosta