maanantaina, syyskuuta 04, 2006

Tutkimus: Oriit ovat välttämättömiä

Viime aikoina on käyty runsaasti keskustelua oreista ja niiden vaarallisuudesta. Oriit ovat hankalia käsitellä ja muutenkin moniongelmaisia. Ruunaamista on perinteisesti pidetty hyvänä vaihtoehtona oriille. Suurin osa oreista ruunataankin jo nuorena, mikä tarkoittaa sitä, että ori muuttuu ruunaksi, eikä sitten ole enää vaarallinen.

Varsoja ei synny

Best Stud-siittolassa ja hevoskasvattamossa alkoi todellinen ruunausbuumi 1990-luvulla, jolloin kaikki siitosoriit päätettiin ruunata vaaratilanteiden välttämiseksi. Viimeisin ori, Best Stud Superstud, ruunattiin kesällä 1998. Vuosituhannen vaihteessa kuitenkin huomattiin, että varsojen syntyvyys laski peräti 100%. Syytä tähän etsittiin useiden eläinlääkärien voimin. Vuonna 2005 todettiin, että vuoden 1999 jälkeen Best Stud -siittolassa ei ollut syntynyt yhtäkään varsaa, ja syynä oli siitosruunien (entisten oriiden) hormonitoiminnan muutos.

Ruunat ovat lisääntymiskyvyttömiä

Tutkija, ell Heimo Huiska alkoi vuoden vaihteessa tehdä tutkimusta, jossa selvitettäisiin, miksi siitosoriiden ruunaaminen johtaa sataprosenttiseen syntyvyyden laskuun varsojen keskuudessa. Nyt onkin saatu jo alustavia tuloksia, joiden pohjalta Heimo Huiska uskaltaa väittää, että ruunat ovat lisääntymiskyvyttömiä.

Uhkana sukupuutto

- Jos kaikki oriit ruunattaisiin, hevoset kuolisivat sukupuuttoon, varoittaa Heimo Huiska. - Oriit ovat välttämättömiä hevosen suvun jatkumisen kannalta.

Nyt olisikin tärkeää levittää tätä tietoa hevosten kasvattajien ja siitosoriiden omistajien keskuuteen, sillä oriiden käyttöä parempaa vaihtoehtoa hevoskasvatukseen ei toistaiseksi ole. Kloonaamiseen perustuva hevosten lukumäärän lisääminen ei ole vielä kovin yleinen keino.

1 kommentti:

  1. Anonyymi4/9/06 13:56

    Tätä emme tienneetkään. Kiitos taas valaisevasta artikkelista.

    VastaaPoista

Tulosta