maanantaina, marraskuuta 30, 2009

Millainen ajokortti vaaditaan hevoskärryn vetämiseen?


Hevosihmisiä alituisesti askarruttava aihe on hevoskuljetus. Saako traileria vetää pelkällä Ykkösbonuskortilla, vaan vaaditaanko Plussakortti? Entäpä joulukortti - viime vuonna niitä tuli 30? Ja kai sentään ratsastusseuran jäsenkortista maksamilleen rahoille saa jotain vastinetta?

Hevoskuljetusvaunun vetämisen vaatimukset ovat kuitenkin hyvin selkeät ja yksiselitteiset. M1-kortilla voi vetää miniponeja, joiden paino on alle 100 kiloa. Lisäksi vetoauton ja kopin oma- ja kokonaismassa saa olla korkeintaan 100 kiloa. Näin ollen sopiva yhdistelmä on esimerkiksi kottikärryt ja My Little Pony.

M2-kortilla voi vetää kahta M-suunnan ponia eli miniponia. Tarvittaessa voi kytkeä kaksi kottikärryä peräkkäin, mikäli My Little Ponyt eivät tule toimeen samassa kärryssä keskenään.

B-kortilla voi vetää Bonyjä eli tuttavallisemmin poneja. Ponin voi laittaa vaikkapa riimunnarulla vetokoukkuun, mikäli autossa on vetokoukku. Yhdistelmän kokonaismassa ei saa ylittää 650 kg rajaa. Muista: jos autossa ei ole vetokoukkua, ei riimunnarua voi kiinnittää siihen.

BE-kortti on tarkoitettu Bonyjen ja Erikokoisten hevosten kuljetukseen. Kyydissä on oltava siis yksi Bony ja yksi hevonen, joka on eri kokoinen kuin Bony. Bonyn ja Erikokoisen hevosen kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg, eikä auton omamassa saa olla yli 3500 kg.

BC-kortti on tarkoitettu teurashevosten kuljetukseen. Teurashevosia ei tässä tapauksessa saa laittaa kärryyn vaan kuljetusautoon. Hevosen omamassa ei saa ylittää 3500 kg.

BEC-kortilla voit kuljettaa hevosia, joiden kokonaismassa ei ylitä 3500 kg mutta on vähintään 650 kg. Näin ollen belgianjätit ym. suuret eläimet eivät voi tulla kyytiin. Kuljetuskärryn tai -auton ovella on oltava järjestyksenvalvoja, jolla on mahdollisuus punnita kyytiin tulijat. Järjestyksenvalvojalla on oltava keltainen huomioliivi, jonka selässä lukee tikkukirjaimin "JÄRJESTYKSENVALVOJA".

BSE-kortilla voit vetää hevosten lisäksi hulluja lehmiä. Lehmien on kuitenkin läpäistävä tarkat psykologiset testit, ennen kuin niitä voidaan ottaa kyytiin. Lehmien älykkyysosamäärätestin tuloksen on oltava alle 3500 kg. Jos tämä ylittyy, kortilla ei voi vetää lehmiä.

Jos epäilet, että hevosesi omamassa on yli 3500 kg, ota yhteyttä Pökäleen toimitukseen.

3 kommenttia:

 1. entä josson pelekkä BS-kortti mitä sillä sapi vettää?

  VastaaPoista
 2. Ei mitään.

  Sitten on vielä esimerkiksi SAAB-kortti, jolla saa vetää Saabia.

  VastaaPoista
 3. No, milläs nyt vedän ex-ravuria??? Ei sovi mihinkään luokitukseen. Tai Jupoa?

  VastaaPoista

Tulosta