keskiviikkona, marraskuuta 18, 2009

Rotuesittelyssä risteilyponi


Kuvassa tyypillinen tilanne risteilyponin kanssa - risteilyponi ratsastajineen löytyy Pohjanlahden toiselta puolelta.

Risteilyponi on aivan ihastuttava poni.

Alkuperä
Risteilyponit ovat kaukaista sukua lämminvesihevosille. Suurin osa Suomessa asuvista risteilyponeista on saapunut seuraavien reittien kautta: Tukholma-Turku, Tukholma-Helsinki ja Tallinna-Helsinki.

Risteilyponin voi hankkia vain täysi-ikäinen: nuorien riehumisen ja rellestämisen vuoksi risteilyponin hankintaikäraja on viikolla 18-vuotias, mutta jos kaupat tehdään viikonloppuna, ikäraja on 21 vuotta.

Käyttö
Risteilyponia käytetään ratsuna. Kannattaa kuitenkin varustautua pelastusliiveillä, snorkkelilla ja räpylöillä siltä varalta, että poni haluaa kesken kaiken risteilemään. Talvella märkäpuku on käytännöllinen.

Hoito ja ruokinta
Risteilyponi syö samaa ruokaa kuin muutkin hevoset. Kannattaa silti muistaa, ettei risteilyponille, kuten muillekaan lämminvesihevosille, saa antaa liikaa elektrolyttejä, sillä silloin siitä tulee akku. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, kannattaa toimia nopeasti ja ladata auton ja kännykän akut.

Risteilyponi ei sovi kaikille
Risteilyponi ei kuitenkaan sovi aivan aloittelijoille. Esimerkiksi viime kesänä poni lähti risteilemään kesken ratsastuksen, eikä totellut pienen ratsastajansa pysäytyskäskyjä. Ratsastaja ei uskaltanut hypätä ponin selästä kesken pois. Poni ja ratsastaja löytyivät parin päivän kuluttua Ruotsista nälkäisinä.

3 kommenttia:

 1. Odotan Pökäleen uutisointia tästä tärkeästä aiheesta:
  http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1773874

  VastaaPoista
 2. Todella tärkeä aihe -.-

  VastaaPoista
 3. Itse en voi kyllä suositella risteilyponin hankkimosta. Jo yksi ratsastus kerta aiheutti seuraavalle aamulle pahoinvointia ja jos ei tämä ollut tarpeeksi niin viikonpäästä alkoi järkyttävä kirvely alapäässä

  VastaaPoista

Tulosta