keskiviikkona, marraskuuta 04, 2009

Ratsastustunnit peruttu


Monet ratsastuskoulut ovat peruuttaneet ratsastustuntien pidon sikainfluenssan leviämisen estämiseksi. Osa ratsastuskouluista on liittynyt Facebookissa olevaan "Hevoset vastaan siat"-kampanjaan, jonka tavoitteena on vaikuttaa siihen, että ainakaan ratsastuskoulujen kautta tauti ei leviä. Näin ainakin osassa porvoolaisista ratsastuskouluista.

Ratsastuskoulut ovat todellisia tautipesäkkeitä, sillä sikainfluenssa leviää kosketus- ja pisaratartuntana. Ratsastuskouluilla käy paljon väkeä, ja riski saada tartunta on erittäin suuri.

Kannattaa varmistaa omalta ratsastuskoululta, osallistuuko se kampanjaan ja onko tunnit peruttu. Jos olet kuitenkin menossa ratsastustunnille ja haluat minimoida tartunnan mahdollisuuden, toimi seuraavasti:

1. Käytä hengityssuojainta. Jos sinulla on mahdollisuus omien happipullojen käyttöön, tee se.
2. Desinfioi huolellisesti hevosen varusteet, kuten suitset, satula ja suojat ennen ratsastustuntia.
3. Desinfioi myös hevosen karsinan haka, ovenkahvat ja muut ulokkeet, joihin saatat joutua koskemaan.
4. Desinfioi hevosen turpa, pää, harja ja kaula, sillä niistä kulkeutuu hevosen hengitysilman mukana taudinaiheuttajia.
5. Vaadi ratsastuksenopettajalta, tallin henkilökunnalta, kanssaratsastajilta, taluttajilta ja katsojilta lääkärintodistus siitä, että he eivät sairasta sikainfluenssaa. Jos yksikin henkilö kantaa tartuntaa, se leviää muutamassa sekunnissa koko porukkaan.
6. Käytä kypärän päällä päänsuojusta, esimerkiksi kertakäyttöistä "kokkihattua", ja hävitä se käytön jälkeen.
7. Käytä tallilla ja ratsailla muovisia kengän suojia ja hävitä ne käytön jälkeen.
8. Käytä kertakäyttöhansikkaita. Jos pelkillä kertakäyttöhansikkailla tulee kylmä, pue käytettyjä sukkahousuja kertakäyttöhansikkaiden alle. Hävitä nämä kaikki käytön jälkeen.
9. Vältä katsekontaktia ihmisiin ja hevosiin. Todisteita sikainfluenssan leviämättömyydestä katsekontaktin kautta ei vielä ole saatu.
10. Älä huoli ratsuksesi ex-ravuria, varsinkaan lämminveristä. Ne kuuluvat riskiryhmään.

3 kommenttia:

  1. Kyllähän tuo oli selvää, että lämminveriravurit ovat melkoisia taudinlevittäjiä, varsinkin tuo ex-ryhmä. Pahin tauti mitä niiden tiedetään levittävän on ravi-innostus. Sen seurauksena moni sekoaa niin kokonaan, että ostaa itselleen OMAN lämminverisen ravurin ja harrastaa raveja!

    VastaaPoista
  2. Olin juuri tallilla ja harjasin hevosta tunnin jälkeen, kun kuulin viereisestä karsinasta huudon "s*tanan sika" ja karsinasta poistui punoittava, painoindeksiltään selvästi yli 40BMI oleva henkilö. Pakenin lantaluukusta ja otin kloorikylvyn kotiin tultuani, olenko nyt turvassa vai pitäisikö tästä selvästä sikaflunssariskistä raportoida lääninhallitukseen?

    VastaaPoista
  3. Ei hätää, yli 40BMI:n henkilöt kuuluvat riskiin ryhmään ja siksi heidät on rokotettu. Toisaalta hevonen saattaa kyllä tartuttaa tautia. Oliko sinun ratsusi tai naapurikarsinan hevonen mahdollisesti lämminverinen ex-ravuri?

    VastaaPoista

Tulosta