Hevosurheilussa kysytään, miksi ratsastuskilpailuissa ei ole yleisöä. Järjestäjät ja kilpailijat lähiomaisineen ovat ainoita, jotka saapuvat paikalle nauttimaan huikeasta jännityksestä ja kannustamaan sekä kritisoimaan ratsukoiden suorituksia.
Ravimaailmassa, johon Hevosurheilukin pitkälti kytkeytyy, tilanne on hieman erilainen kuin ratsupiireissä. Raveissa yleisö tietää rahaa. Ratsastuskilpailuissa yleisö ei tiedä mitään.
Ratsastuskilpailuihin ei kannatakaan hankkia yleisöä, ja siihen on kymmenen hyvää syytä:
1. Mitä se hyödyttää. Siis mitä se hyödyttää, vaikka katsomo olisi täynnä. Pääsymaksuja harvoin peritään, eikä vetoakaan voi lyödä.
2. Hevoset pillastuvat vieraista ihmisistä. Ratsastuskoulujen hevoset ja harraste/pikkukisapollet eivät ehkä ole tottuneet yleiseen härdelliin (jopa Isabell Werthin hevonen reagoi jänskään ympäristöön), kun ihmisiä tulee ja menee ja joku outo lapsi saattaa vaikkapa ottaa pari juoksuaskelta tai päästää erikoisen äänen. Ei kannata riskeerata ja kokeilla, sillä joku hevonen voi vaikkapa hypähtää ja sille voi tulla jännevamma tai hankosidevamma.
3. Ratsastajat pillastuvat vieraista ihmisistä. Tämä koskee etenkin seurakisoja, jotka erityisesti kaipaisivat yleisöä ja puffettituloja. Ai kauheeta, jos joku tulee kattomaan kun mä ratsastan huonosti!
4. Vieraista hevosista tulee tauteja. Jotkut ratsastuskoulut ovat hyvin tarkkoja siitä, millaiset hevoset voivat saapua heidän tontilleen. Etenkin älveet ja ex-ravurit ovat tunnettuja tautien levittäjiä.
5. Vieraista ratsastajista tulee tauteja. Sikainfluenssan, aivokalvontulehduksen ja hiv:n leviäminen on aina mahdollista. Ei kannata ottaa turhia riskejä.
6. Mainostaminen maksaa. Kaikki kun on nykyään niin kallista. Myös ne ilmaiset palstat, joissa seurat voivat mainostaa toimintaansa.
7. Jonkun pitäisi olla puffetissa myymässä. Mutta kuka? Kisat ovat huomenaamulla, mutta ei ole tullut mietityksi, että kukahan hoitaisi sen homman. Pullat? Mitkä pullat? Ai niin, kuka laskee pisteet? Kellä olikaan pitkä matikka lukiossa? Ajanottaja? No mulla on kännykkä, eiköhän sillä saa ajan noin suurinpiirtein.
8. Edelliseen liittyen: Jos puffetissa myydään herkkuja, yleisö lihoo. Yleisössä saattaa olla potentiaalisia ratsastuksen harrastajia. Ja kun ratsastuksen harrastaja lihoo, täytyy hankkia entistä massiivisempia hevosia. Näin ollen pari ylipainoista uutta asiakasta saatta aiheuttaa tuhansien eurojen kulut, kun täytyy hakea shire Keski-Euroopasta.
9. Kisojen järjestäjät ovat työssäkäyviä, perheellisiä ihmisiä. Miten joku voi vaatia, että heidän pitäisi vielä ponnistella yleisön saamiseksi paikalle?
10. Yleisöä ei kiinnosta hevon vittua. Osa ratsuista on kuitenkin ruunia, ja moniko edes erottaa, mitä sukupuolta mikäkin hevonen on.
Niin totta kuin paskajärven kaunis sharlotta.
VastaaPoista