maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Hyvää ruokaa hevosesta

Iltojen pimetessä Pökäleen toimitus viettää yhä enemmän aikaa sisätiloissa. On mukava kokoontua yhteen viettämään iltaa lämpimässä takkatulen ääressä vaikkapa nauttien herkullista illallista. Pökäleen toimittajat päättivätkin järjestää kerran viikossa ruuanlaittoillan, jossa jokainen vuorollaan opettaa toisille jonkin uuden ruokalajin valmistuksen. Ruoka tehdään yhdessä ja syödään se sitten kun se on valmista.

Syksyn teemana on "Hyvää ruokaa hevosesta". Toimittajat siis valmistavat erilaisia, maukkaita aterioita hevosenlihasta tai muista hevosen osista.

Plokissa julkaistaan jokaisen aterian resepti, kerrotaan valmistuksesta sekä tietysti arvostellaan valmis tuotos. Toimituksen kilpailuhenkisyyden vuoksi tämänkin aiheen parissa kisaillaan ja varmasti tullaan lyömään vetoa. Joulukuussa selviää, kenen reseptillä syntyy paras ateria.

Ensimmäinen teemailta järjestettiin eilen toimituksen keittokomerossa. Paikalle saapuivat Marko Djörs, Puujalkapolle, Gulu-Gulu-hevonen ja yksi avustaja. Hevosnomi Irmeli Ala-Saikkonen toi mukanaan reseptin, puoli kiloa hevosenlihaa ja muuta rekvisiittaa.

Hevosta luumukastikkeessa

Ainekset
450 g hevosen ulkofilettä leikattuna n. 1 cm vahvuiseksi pihveiksi
pippuria
maapähkinäöljyä
luumu-blushviini-kastike

Ohje
Mausta liha pippurilla. Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin kunnes halutun kypsyinen.
Tarjoile kuumana villiriisin sekä luumu-zinfandel-kastikkeen kanssa.
Lisukkeena voit tarjota höyrytettyjä papuja sekä tuoreita luumusiivuja.

Luumu-blushviinikastike
Kiehauta 4 kivetöntä paloiteltua luumua, 300 ml blush-viiniä ja puolikkaan sitruunan mehu. Anna kiehua 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Siivilöi. Pidä lämpimänä.

Arviointi
Toimittajien mukaan ateria oli melko helppo valmistaa, sillä aineksia on sopivan vähän, ja vaiheet siten yksinkertaiset ja selkeät. Aikaa koko aterian valmistukseen kattauksineen kului 1 tunti ja 45 minuuttia.

Yhtenevä mielipide ateriasta oli, että luumu sopii erinomaisen hyvin hevosenlihan kanssa. Ruokajuomaksi sopii täyteläinen ja makeahko punaviini, joka korostaa mukavasti makeaa luumua.

Hevosenlihapihvit tulivat jostain syystä hieman sitkeiksi. Irmeli Ala-Saikkonen ei ollut aiemmin tehnyt pihvejä, joten ehkä paistoaika oli liian lyhyt tai liian pitkä, ohjeessa kun ei siitä sen enempää kerrottu. Maku kuitenkin oli erittäin hyvä. Suolaa ei tarvittu ollenkaan.

Loppuarvostelu asteikolla 4-10:
Raaka-aineiden määrä: 10
Raaka-aineiden löydettävyys: 9
Valmistusprosessi: 9½
Maku: 8

Keskiarvo: 9+
Ensi viikolla taas kokataan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulosta