maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Puujalkapollen pallit

Hyvää ruokaa hevosesta -sarjamme jatkuu.

Aktiivinen lukijamme otti yhteyttä ja ehdotti sarjaan reseptiä, jota varten hevosta ei tarvitsisi tappaa. Lupasimme sarjaan myös tällaisia viherpiipertäjien omia reseptejä. Kyllähän me toki ymmärrämme, etteivät kaikki halua teurastaa rakasta höpölöpösöpö-kullannuppuponiaan, vaikka nälkä iskeekin.

Puujalkapolle löysi reseptin Pollen Pallit ja nimesimme sen uudestaan Puujalkapollen Palleiksi, sillä suoritimme ennen ruuanvalmistusta Puujalkapollelle pienen operaation. Uljaasta orhista tehtiin ruuna, ja samalla saimme kelpo ainekset illan ateriaa varten.

Miinuksena tässä on tietysti se, ettei yhden pollen pallit riitä kovinkaan suuren seurueen nälkää tyydyttämään. Kannattaa siis valita kerralla iso oriporukka, jolle tehdään ryhmäruunaus, etenkin jos syöjiä on useampia.

Ainekset:
keskikokoisia hevosen kiveksiä 2 kpl
2 porkkanaa
1 sipuli
n. 3 dl vettä
valko- ja mustapippuria
karkeaa suolaa

Kastikkeeseen:
Paistolientä
kermaa
suurustetta (esim. vehnäjauhoa, perunajauhoa)
1-2 rkl pihlajanmarjahyytelöä

Ohje:
Ruskista pallit pinnalta hyvin kuumassa valurautapadassa, johon on tipautettu nokare voita. Padan pohjan pitää olla kuuma.

Pilko pataan porkkanaa sekä sipulin paloja. Lisää vesi sekä pippurit ympäri palleja.

Laita kansi padan päälle ja pata uuniin. Paistoaika kaksi tuntia 200 asteessa + tunti haudutusta eli uuni pois päältä.

Laita haudutuksen jälkeen noin 10 minuuttia ennen tarjoilua karkeaa suolaa pallien pinnalle. Näin saamme mehukkaan pallipaistin.

Kastiketta varten siilataan paistoliemi, kiehautetaan se ja kermaa hieman lisäten suurustetaan esim. ohra- tai perunajauholla. Lisää kastikkeeseen pihlajanmarjahyytelö ja sekoita tasaiseksi.

Tarjoa paistettujen tai uuniperunoiden kanssa.

Arviointi
Resepti oli kiinnostava ja sopivan eksoottinen. Pallien hankkiminen saattaa joissakin olosuhteissa tuottaa vaikeuksia, mikä hieman vähensi pisteitä. Toisaalta ruunattavien hevosten kivesten hyötykäyttö on kierrätystä parhaimmillaan.

Vaikka itse valmistuspuuhiin ei kulunutkaan aikaa, paistoaika oli pitkä, ja meinasipa kokkeja vähän kyllästyttää odottaminen. Puujalkapolle tunsi lievää alavatsakipua, minkä vuoksi hän joutui ottamaan särkylääkettä. Vihdoin ateria oli kypsä, ja se tarjottiin uuniperunoiden kera.

Maku oli mielenkiintoinen. Ei suinkaan mitään normaalia paistia. Erikoinen ruokalaji sopii parhaiten erityisiin juhliin - ei tällaista joka sunnuntai pidä popsia.

Loppuarvostelu asteikolla 4-10:
Raaka-aineiden määrä: 8
Raaka-aineiden löydettävyys: 6
Valmistusprosessi: 7
Maku: 8

Keskiarvo: 7+
Puujalkapollen pallit eivät siis olleet parhaasta päästä, mutta kaikkea pitää kokeilla. Kokataan taas ensi viikolla!

Sarjassa aikaisemmin valmistetut ruokalajit:
Hevosenlaukka
Hevosta luumukastikkeessa

5 kommenttia:

 1. kokkaamisesta innostunut24/10/06 18:43

  Mitenkäs me voidaan menetellä, kun meidän omat hevoset on jo ruunia (+tammoja). Myydäänkö näitä palleja jossain? Entä onko nykyisin luvallista hakea pallit esim. naapurin hevoselta? Pitääkö kysyä lupa vai kuuluuko jokamiehen oikeuksiin?

  VastaaPoista
 2. Kuuluuko pallien poimiminen jokamiehen oikeuksiin?

  VastaaPoista
 3. Hei vaan kyselijät!

  Pallien poimiminen ei valitettavasti kuulu jokamiehen oikeuksiin. Hevosen omistajalta on kysyttävä lupa. Puujalkapollen tapauksessa riitti poikkeuksellisesti lupa häneltä itseltään, sillä Puujalkapollea ei omista kukaan (hän on oma itsenäinen itsensä).

  Jos lupaa pallien poimimiseen ei heltiä, niitä kannattaa kysyä toreilta, kauppahalleista ja omasta ruokakaupasta, joskaan ne eivät ole sitten yhtä tuoreita kuin vastapoimitut.

  Terveisin Pökäleen toimituksen innokkaat kokit

  VastaaPoista
 4. Oikein vesi herahtaa kielelle! AAAH, kun ajattelenkin, että voisin upottaa hampaani mehevään konin kivekseen. Hyvä resepti!

  VastaaPoista
 5. Hyvän lounaan päätteeksi kannattaan puhdistaa enimmät roippeet purukaluston koloista. Mutta mikä neuvoksi, jos kaikki hammastikut ovat loppuneet, voi ei! No, kätevän hammaslangan saat tietysti lempihepan jouhista. Mikäli olet rakohammas, voit käyttää kaviokoukkua.

  VastaaPoista

Tulosta