Keskiperän kansanopistolla viime viikolla pidetyssä seminaarissa käsiteltiin ratsastuskouluhevosten oppimista ja oppimisvaikeuksia. Edellisessa osassa käsittelimme ratsastuskoulukypsyyttä. Tänään perehdymme oppimisympäristöön. Hevospsykologi, hevosnomi Mikael Horsepowerin mukaan hevosten oppimisvaikeudet ovat lisääntyneet huimasti viime vuosina, ja ympäristö ja sen vaatimukset ovat yksi suurimmista syistä näihin vaikeuksiin.
Hevoset ovat yksinkertaisia eläimiä
Mikael Horsepowerin mukaan hevoset ovat hyvin yksinkertaisia eläimiä, joiden kognitiivisia kykyjä usein liioitellaan. Hänen vastaanotollaan käy lukuisia hevosia, jotka ovat keskittymiskyvyttömiä, tai eivät pysty omaksumaan uusia asioita, tai ovat muuten hermostuneita tai kärsivät aggressiivisuudesta. Näillä hevosilla ei periaatteessa ole mitään ongelmia - ongelmat ovat ympäristössä.
Ensin työ ja sitten huvi
Mikael Horsepower kertoo, että vanhoina hyvinä aikoina hevosen elämä oli hyvin selkeää ja tarkoituksenmukaista: ensin työ ja sitten huvi. Työhevonen teki osuutensa, ja sai sitten ruokaa palkakseen. Hevonen käyttäytyi hyvin, hommat hoituivat ja hevosen ja ihmisen välinen kommunikaatio oli selkeää ja välitöntä.
Hevosen rooli nykypäivänä
Nykyään on toisin. Hevoset suljetaan pieneen maneesiin törmäilemään toisiinsa. Hupia on tarjolla aamusta iltaan. Työtä ei tarvitse tehdä ollenkaan. Alkukäynneissä sompaillaan minne sattuu, ja potkitaan välillä ohikulkijoita tai vastaantulijoita. Volteista tehdään puolikkaita, ja kiemuraurissa oiotaan. Kavioilla tähdätään ämpäreihin jotta ne menisivät rikki, kesken tehtävien pissaillaan ympäriinsä ja ryöstäydytään käsistä laukatessa. Mikael Horsepower kuvaakin nykyajan hevosia termillä naistennaurattajat, sillä hevosten selässä kekkaloivat ihmiset ovat useimmiten tyttöjä tai naisia. Hevosten tehtävänä on vain olla söpöjä ohjelmanumeroita, hirnua ja tehdä hevosmaisia liikkeitä, joista tytöt ja naiset voivat sitten keskustella jälkeenpäin kahvipöydissä ja baaritiskeillä.
Hevosen pää on yllättävän pieni
Mikael Horsepower muistuttaa, että hevosen pää ei ole mikään rajattoman suuri, vaikka sananlaskussa* niin annetaankin ymmärtää. Kun hevonen pääsee maneesiin pitämään hauskaa ja saa siitä vielä ruokaa palkakseen tuntien jälkeen, menee hevosen nuppi aivan sekaisin ja käsitys reaalimaailmasta hämärtyy. Hevosen pitäisi päästä pellolle kyntämään tai metsään tukkeja ajamaan. Näin hevonen huomaisi, että mitä on työnteko ja mitä on elämä. Näin hevonen pysyy kirjaimellisestikin aisoissa. Viisikin päivää viikossa oikeata työntekoa näyttäisi hevoselle, mitä elämä oikeasti on, ja mistä se kaura oikein tulee.
Työleiri on mahdollisuus
Mikael Horsepower järjestää hevosille työleirejä klinikallaan Etelä-Amerikassa. Jos tunnet ongelmaisen ratsastuskouluhevosen, voit lähettää sen työleirille esimerkiksi viikoksi tai kuukaudeksi (alk. 5 990 USD/viikko, ei sisällä lentoja). Voit valita työleirin sisällöksi metsätyöt, peltotyöt tai kaivostyöt. Metsätöissä ei vahingoiteta sademetsiä vakavasti. Takaisin tulee aivan uusi hevonen, lupaa Mikael Horsepower. Tai siis sama hevonen, mutta terveenä ja selväpäisenä.
Mikäli olet kiinnostunut lähettämään ratsastuskouluhevosen työleirille Etelä-Amerikkaan, ota yhteyttä Pökäleen toimitukseen (nettipokale@hotmail.com), niin välitämme viestisi Mikael Horsepowerille.
* Esim. sananlasku Anna hevosen murehtia, sillä on suurempi pää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti