torstaina, elokuuta 24, 2006

Turpajaiset

Turpajaiset ovat nykyajan turnajaiset. Kaikkihan me muistamme, kun vanhoina hyvinä aikoina ritarit syöksyivät uljaiden hevosten selässä toisiaan kohti tappotarkoituksessa. Se oli suurta kansanhupia ja vieläkin naurattaa, kun sitä muistelee.

Nykyisin sellainen on kuitenkin kiellettyä puhtaanapitolain §16 nojalla. Onneksi eräässä Kolhon siirtokunnassa, Keuruun kylässä on oltu kekseliäitä, ja järjestetty vastaavia aktiviteettejä. Tapahtuman nimi on Turpajaiset, ja ne vietetään joka ikinen ilta keskustassa City-Grillin edessä. Tällä kertaa mukaan ei oteta hevosia, vaikka tapahtuman nimessä oleva turpa siihen tavallaan viittaakin (ja siksi Pökäle tästä kiinnostui). Toisaalta nimi symboloi myös tämän uuden tapahtuman luonnetta, sillä tavoitteena on vetää turpaan toinen toistaan.

Reportterimme haastatteli osallistujia eilen Keuruun yössä. Mikä saa koko kyläkunnan innostumaan tällaisesta uudesta tapahtumasta? Osallistujiahan on enemmän kuin markkinoilla.
- No em-meä oik-kee os-saa san-noo, vastaa Tero, joka on osallistunut turpajaisiin aina kun on muilta puuhiltaan ehtinyt. Toinen Tero on myös osallistunut turpajaisiin useamman kerran. - Ääh... no em-meä ole las-ke-nu mon-ta-ko ker-taa, sanoo toinen Tero hetken miettimisen jälkeen.

Kysymme kolmannelta Terolta, mitä hän pitää Turpajaisten suosion salaisuutena. Onko se kenties keuruulaisten poikkeuksellinen sosiaalisuus, halu kokoontua, vai mikä? - No to-ta, em-meä niin tii-jä, että mi-kä sii-nä o, kuvailee kolmas Tero.

Neljäs Tero onkin juuri mättämässä turpaan viidettä Teroa. Kuudes, seitsemäs ja kahdeksas Tero eläytyvät neljännen ja viidennen Teron liikkeisiin ja eleisiin, kun yhdeksäs, kymmenes, yhdestoista, kahdestoista, kolmastoista, neljästoista, viidestoista, kuudestoista, seitsemästoista ja kahdeksastoista Tero seisovat turpaanmättäjien ympärillä kannustaen, huutaen ja neuvoen. Lisää Teroja saapuu paikalle koko ajan lisää, sillä onhan ilta vasta alkanut.

1 kommentti:

  1. Haluan tiedottaa tietämätöntä toimitusta turnajaisasiasta. Asiahan on miin, että turnajaisia edelleenkin järjestetään. Edellinen lause on viittaus kirjoitukseenne, jossa turnajaisten kuvailtiin olevan historiaa. Hämeenlinnassa järjestetään joka vuosi oikeat turnajaiset, jossa urheat ritarit käyvät peitset ojossa taistoon henkensä uhaten. En tiedä kuoleeko siellä paljon ritareita.

    VastaaPoista

Tulosta