Pökäleploki on Pökäle-lehden oma blogi. Blogissa käsitellään ajankohtaisia hevosiin liittyviä asioita vakavamielisesti ja tosissaan.
sunnuntai, heinäkuuta 16, 2006
Väärin laiduntaminen
Moni laittaa hevosensa kesälaitumille ainakin joksikin aikaa. Osa hevosista laiduntaa päiväsaikaan ja on tallissa yöt. Mutta laiduntaako sinun hevosesi OIKEIN?
Harva tietää, mitä EU-direktiivit laiduntamisesta sanovat. Tässä ote laiduntamisdirektiivistä, joka on sovellettu Suomen oloihin:
Kesäkuun aikana laidutamisen aloittaminen I-XII-vyöhykkeellä, mikäli näin on asiat, tapahtuu asioiden ollessa niin ja näin, kunnes toisin määrätään, paitsi tapauksissa 56, 88 ja 114, joista on olemassa eri säädöksensä direktiivissä 3,57 A 12 C. Näin ollen laitumen koko on vähintään 117 metriä leveyssuunnassa ja laitumen pienimmänkin kulman on oltava vähintään 44,5 tai 55,6 astetta. Jos kuitenkin laidunmaan kaltevuus ja ruohon korkeus on suhteessa vähintään 2,2, on tästä eläinsuojeluvalvojan kanssa yhdessä tehtävä laiduntamissuunnitelma, josta ilmenee 1) laidunmaan kaltevuus jyrkimmässä kohtaa 2) laidunmaan kaltevuus loivimmassa kohtaa 3) mahdollisten ylä- ja alamäkien suhde kerrottuna kahdella 4) heinäkasvien määrä ja niiden suhde siitepölyä levittäviin hyönteisiin 5) aitatolppien korkeuden suhde niiden mataluuteen ja 5) laiduntamissuunnitelma 2, mikäli laiduntamissuunnitelma nro yhtä ei voida toteuttaa, kun sääolosuhteet vaihtelevat ja sadepäiviä on 0,83 kertaa suhteessa puolipilvisiin tai aurinkoisiin päiviin. On huomattava, että seikkojen ollessa näin, ovat ne myös niin kuten säädöksessä 98,33 F 89 D mainitaan. Mikäli kosteusprosentti alavilla mailla on vähintään 80,2, ja ellei toisin määrätä laiduntamissuunnitelma 1:n ja 2:n liitteiksi laaditaan kosteusinsinöörin hyväksymä kosteussuunnitelma, joka käsittää mm. päivittäin mitattavien kosteusprosenttien lisäksi tiedot seuraavista: 1) kosteusprosentin suhde viimevuotiseen tulokseen 2) 3 kk:n seurannan kosteusprosenttien osalta ja niiden muodostaman käyryyden tulkitseminen ranskaksi 3) kosteuden mittaaminen laidunkasvien juuresta, 1 cm korkeudelta maasta, 2 cm korkeudelta maasta, 5 cm korkeudelta maasta ja mikäli laidunkasvien keskimääräinen korkeus on vähintään 33,2 cm, myös 33,5 cm korkeudelta, jolloin kosteussuunnitelmaan lisätään näiden edellä mainittujen kosteuksien keskiarvo, moodi, mediaani, ylä- ja alakvartiili sekä fraktiilit 10 ja 25 ja niiden yhteenlasketun summan jakaminen vuoden 2003 EU-tuella sekä vuoden 1999 bruttokansantuotteella lisättynä laiduntavien hevosten määrään ja yhteenlaskettuun ikään.
Kun valitset hevosellesi kesälaidunta, tarkista, että laidun on EU-hyväksytty. Laitumen portin läheisyydessä on tästä merkki, jossa lukee EULAIDUN357A12C.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
kiitos tiedosta, ehkä ensi vuonna löydän hevosilleni lain mukaisen laitumen!
VastaaPoistaKiitos juu tiedosta... Minulla tontti jossa osa isoa kuusta l. varjoisaa mutta ei yksikään sivu sataa metriä. Voisin antaa hevosille laitumeksi mutta syövätkö hevoset alueella jo olevia marjapensaita matalaksi samalla??
VastaaPoista