lauantaina, heinäkuuta 29, 2006

Villioriin kesytys

Mitkä ihmeen villioriit?
Villejä oriita kirmailee lähes kaikkien takapihoilla ja etenkin ratsastuskouluissa. Usein nämä oriit ovat todellisuudessa ruunia tai tammoja, mutta ne voidaan kyllä lukea oreiksi, koska ne ovat niin villejä. Jokainen tuntee näitä hevosia - eikös vain sinullekin tullut heti mieleen pari ratsastuskoulun hevosta.

Villin oriin kanssa tulee helposti ongelmia, kun se esimerkiksi hyppii pystyyn, pukittelee, juoksentelee miten sattuu, puree, potkii, käy päälle ja muuta vastaavaa tai ainakin melkein tekee niin.

Miten ne nyt semmoisia ovat?
Villioriit ovat villiintyneet villeiksi, koska kukaan ei niitä osaa käsitellä eikä niillä ratsastaa (paitsi ehkä yksi ihminen koko maailmassa). Avuttomat ratsastajatytöt ja -tädit pelkäävät niitä, koska ovathan ne aika kamalia käytökseltään. Villioriit ovat menneet täysin pilalle osaamattomien ratsastuskoululaisten käsissä, eikä ole kuin yksi tie pelastukseen. Se on kesytys.

Kesytä villiori
Villiori täytyy aina kesyttää. Se vaatii taitoa ja uskallusta, joita ei monella ole.

Pyydystä ori ensin lassolla ja hyppää selkään. Yleensä kuitenkin tämä vaihe menee niin, että laita karsinassa olevalle hevoselle varusteet päälle, taluta se kentälle ja nouse ratsaille. Ja nyt alkaa siis kesytys.

Kuten huomaat, hevonen on aivan mahdoton. Se haluaisi vapauteen: se hypähtelee ja teutaroi, eikä sille tavallinen ratsastaja voi yhtään mitään. Se melkein hyppää pystyyn, ja seuraavaksi tulee melkein pukkisarja, jossa on 15 pukkia ja kaikki ovat kahden metrin korkuisia. Saattaa olla korkeampiakin, kun niitä on niin vaikea mitata. Sitten villiori melkein lähtee viemään sinua ympäri kenttää ja meinaapa hypätä aitojenkin yli.

Mutta mitään vakavaa ei pääsekään tapahtumaan, kun kesytät oriin! Yhtäkkiä villiori huomaa, kuinka taitava, rohkea ja mahtava sinä olet. Villiori tajuaa, että juuri sinä olet sen pomo. Villiori kunnioittaa sinua ja taipuu tahtosi mukaan. Voitte toimia tuntinne aikana yhteisymmärryksessä, ja ratsastuksenopettajan ohjeiden mukaisesti kykenette tekemään vaikka mitä. Muut ratsastajat ja kentän laidan tytöt katselevat silmät ymmyrkäisinä, kuinka olet onnistunut kesyttämään villioriin. Tässä vaiheessa kannattaa kertoa yleisölle, mitä tapahtui.

Kun tunti loppuu, saapuu seuraava ratsastaja ja nousee samaisen villioriin selkään. Kannattaa taas varoittaa uutta ratsastajaa villioriin tavoista - kuinka se melkein teki vaikka mitä, ja kuinka kesytit sen. Sitten voitkin siirtyä kentän laidalle jakelemaan ohjeita opettajan tukena, sillä olethan villioriin kesyttäjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulosta